Une Misère: Sermon

Metal en Ijsland: een, voor ondergetekende althans, meer dan eens geslaagde combinatie. Ik denk bijvoorbeeld aan The Vintage Caravan, Sólstafir, Svartidauði, Misþyrming, Auðn, Kontinuum of Skálmöld. Maar ik kan nog wel een tijdje doorgaan. Nu is er dus een nieuwe band uit dit land die om onze aandacht schreeuwt: Une Misère. Une Misère ging pas in 2016 van start. Na het winnen van de “Wacken Open Air Metal Battle Iceland”, als support mogen aantreden voor de enige Slayer show in Ijsland, en hun doortocht op Roadburn 2018 mocht het vijftal – Jón Már Ásbjörnsson (vocals), Gunnar Ingi Jones (gitaar), Fannar Már Oddsson (gitaar, vocals), Þorsteinn Gunnar Friðriksson (bass) en Benjamín Bent Árnason (drums) – een contract onderschrijven bij het befaamde label Nuclear Blast. ‘Sermon’ is het eerste tastbare feit van deze samenwerking. Dit twaalf tracks tellend debuut is dan ook het eerste échte visitekaartje om de muzikale visie van Une Misère te verduidelijken. De heren brengen een verscheidenheid aan stijlen die de ene keer meer richting hardcore schuift om het volgende moment te kiezen voor een meer groove metal benadering, om daarna toch te opteren voor thrash metal en om af te sluiten met wat death metal. Oh ja, soms krijgt een stuk wat atmosferische elementen mee om er zeker van te zijn dat je de band niet in en bepaald muzikaal hokje kan plaatsen. Laten we het dus maar houden bij een eigenzinnige, maar best wel heel stevige en krachtige versie van metal. Zelf heb ik het nogal moeilijk met deze diversiteit die me soms echt heel knap in de oren klinkt, maar ook momenten kent die ik liever zou willen skippen. Al kan ik best begrijpen dat een pak metal fanaten zullen vallen voor de sound van dit Ijslands kwintet. Voorlopig plaats ik Une Misère nog zeker niet in het rijtje met Ijslandse bands waarvan ik vind dat het toppers zijn. Maar wat niet is, kan nog komen. ‘Sermon’ is alvast een duidelijk visitekaartje van de band en heeft hoogstwaarschijnlijk al heel wat duiding waar de band naar toe wil: brutaal klinkende moderne metal op de wereld los laten.

Luc Ghyselen (70)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Sin & Guilt 2. Sermon 3. Overlooked / Disregarded 4. Burdened / Suffering 5. Fallen Eyes 6. Beaten 7. Grave 8. Failures 9. Damages 10. Offering 11. Spiral 12. Voiceless