Magic Kingdom: MetAlmighty

‘MetAlmighty’ is het vijfde album van deze neo-classical power metal band van ons eigen Belgenlandje. ‘MetAlmighty’ is een knap gevonden samentrekking van “metal” en “almighty” en dit kan eigenlijk ook op de metal grootmeester himself gebaseerd zijn. Dushan Petrossi, de gitaarvirtuoos, tevens het brein achter Iron Mask, heeft met dit album een vervolg geschreven op ‘Savage Requiem’ dat een viertal jaar geleden uitkwam. De man is duidelijk niet aan zijn proefstuk bezig want de vele positieve kritieken op zijn eerder uitgebracht materiaal liegen er niet om. Hij wordt trouwens als een van de beste gitaristen ter wereld beschouwd. Naast Dushan is ook bassist Vassili Moltchanov er sinds de start in 1998 al bij. De rest van de bezetting was nu en dan onderhevig aan veranderingen in de loop van de jaren, maar met Michael Brush op drum en recentelijk nog Michael Vescera achter de microfoon, is deze nieuwe line-up compleet. Het gitaarspel van Dushan is een paradepaardje dat al van het eerste nummer onherkenbaar als rode draad aanvoelt. De man bezit immers een set enorm muzikale vingers die zijn toonkunstige ideeën feilloos weten om te zetten in een melodieuze en vooral vingervlugge bezetting op zijn snaren. Geïnspireerd door grootmeesters Yngwie Malmsteen en Gary Moore krijgen we een tiental nummers die ons een uurtje laten genieten, wat hedendaags lang is voor een album. Met een indrukwekkende intro wordt deze muzikale trip gestart. Ik word ondergedompeld in ‘Unleash The Dragon‘ en onderga met een brede glimlach op mijn gezicht. Zanger Michael komt na een drietal minuten op de voorgrond, terwijl de schreddende gitarist en supersnelle drummer het muzikale pad al verkend hebben. Symfonische speedmetal richting 600 BPM met veel oog voor melodie en catchy stukken. Magic Kingdom staat er weer, als een paal boven water. Vassili’s bas ratelt ‘Wizards And Witches’ op gang, terwijl de alweer supersnelle drummer ons een volgende eetlepel speedmetal aanreikt. Alle registers opentrekken, het is genieten. Als een optimistische hymne door een pakkende melodie komt het tragere ‘In The Den Of The Mountain Trolls’ op gang. Na de uptempo voorgangers is dit misschien een relatief rustiger nummer, maar dit rustige vind je niet terug in het gitaarspel van Dushan. De man is in topvorm en weet met de vele kleine versieringen zijn subliem en indrukwekkend talent neer te zetten. Het melodieuze ‘Fear My Fury‘ scoort terug een pak hoger op de snelheidsmeter. Een goede vocalist weet boven al dat extreem gitaartalent uit te komen. Verder zorgt Vassili’s variërende baslijn voor goede variaties in het nummer. De “fury” mocht wat mij betreft gerust wat langer duren, ik was er niet bang voor, integendeel, ze beviel me wel. Traag spint ‘Rise From The Ashes, Demon‘ op. Een backingkoor zorgt voor een eerder negatieve ondertoon. Je voelt dat iets groots komt. Het lange nummer neemt er zijn tijd voor en halverwege trekt de ‘met-wahwah-effecten’-gitaarsolo het nummer helemaal los. De titeltrack ‘MetAlmighty‘ is een nieuwe variatie in zijn genre met telkens een erg knappe vocalist op een snelle bas- en drumbasis, met natuurlijk Dushan die de kroon draagt op dit zoveelste meesterwerkje. Het lijkt wel alsof elk nummer een stuk op een ander gelijkt maar toch een eigen identiteit bevat. Dat bewijst des te meer dat het album erg goed doordacht in elkaar zit. Een erg catchy vocale lijn met iets trager ritme zorgt ervoor dat ‘So Fragile’, met zijn extra bombastische omlijsting, mijn favoriet van het album is. Zalige melodieën, de ene na de andere, zo is ook ‘Temple Of No Gods’ een (iets meer progressievere) streling voor je oor. Even het gaspedaal loslaten, ‘Just A Good Man’ is een ballade die opvalt tussen de speedy nummers. De intro van ‘Dark Night, Dark Thoughts’ heeft wel iets weg van ‘Flight Of The Bumblebee’. Een groot voordeel is dat deze bumblebee niet prikt. Het vingervlugge snarengezoem krijgt ondersteuning van de gedreven drummer en voor je het weet belandden we in een catchy melodieus refrein. Met een crescendo opbouwende intro gaat ‘King Without A Crown’ van wal. Het nummer lijkt meer richting hardrock te gaan, maar de dubbele basdrum zorgt voor een vertrouwde klank. Met vocalen die een stuk rustiger klinken krijgt het refrein een nieuwe melodieuze laag. Het ritme varieert en de drukte in de stukken zorgen voor een opdeling in kleinere stukken. Zo wordt de afsluiter verrassend en tegelijk voorspelbaar, maar bovenal een zoveelste meesterwerk op dit album. Langere albums bevatten vaak enkele mindere nummers die eigenlijk beter geschrapt worden en zo het album kunnen opkrikken. Magic Kingdom is hierop een uitzondering. De heren trokken alle registers open en varieerden de ganse tijd. Er werd vurig gitaarwerk en spetterende melodieuze vocale lijnen beloofd en we hebben ze meerdere keren gekregen. De goede productie in de Iron Kingdom 11 Studio resulteerde in prachtige arrangementen met strakke en stevige ritmesessies. ‘MetAlmighty’ is een f*cking goede medicijn die zonder nevenwerkingen veelvuldig aangeraden wordt.

Rocking Klingon (87)

AFM Records

Tracklist: 1. Unleash The Dragon 2. Wizards And Witches 3. In The Den Of The Mountain Trolls 4. Fear My Fury 5. Rise From The Ashes, Demon 6. Metalmighty 7. So Fragile 8. Temple Of No Gods 9. Just A Good Man 10. Dark Night, Dark Thoughts 11. King Without A Crown