Cirith Ungol: I’m Alive

Het Amerikaanse Cirith Ungol is een soort van cult band in de middens van het heavy metal wereldje. Cirith Ungol ontstond in 1971. Een eerste full-album kwam er pas in 1981, maar met ‘Frost And Fire’ zette de band zichzelf meteen op de metalkaart. ‘King Of The Dead’ (1984) en ‘One Foot In Hell’ (1986) bevestigden de reputatie van het gezelschap. In 1991 was er nog ‘Paradise Lost’ en korte tijd later viel het doek over Cirith Ungol. Gitarist Greg Lindstrom maakte daarna twee albums met Falcon, terwijl de overige bandleden uit de muziekwereld stapten. In 2015 was het Jarvis Leatherby die de band nieuw leven in blies. En toen er mooie aanbiedingen binnen kwamen om op een aantal festivals te gaan spelen, was Cirith Ungol terug een feit. Met deze ‘I’m Alive’, een dubbel live album, bewijst Cirith Ungol dat ze terug zijn. Cirith Ungol staat voor een stevige sound die wat doom invloeden verraadt in de best wel krachtige uptempo gebrachte heavy metal van de heren. Op vocaal vlak moet je misschien wat wennen aan de stem van Tim Baker, die zijn teksten eerder schreeuwt en roept dan zingt. Maar die vocalen passen wonderwel bij de stevig basis van bass (Jarvis Leatherby) en drums (Robert Garven) die hier perfect de snedige en zware riffs van de gitaristen (Greg Lindstrom en Jim Barraza) ondersteunen. Voeg daar dan krachtige, maar best wel melodieuze gitaarsolo’s aan toe en je begrijpt een groot deel van de heisa rond Cirith Ungol. De band grasduint mooi in zijn repertoire om de setlist hier gestalte te geven. En daar zijn wij alvast erg blij mee: het doet ons nostalgisch terug grijpen naar de oude albums (nog op vinyl) van Cirith Ungol om deze live versies te gaan vergelijken met de originele studio opnames.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Intro 2. I’m Alive 3. Join The Legion 4. Atom Smasher 5. Edge Of A Knife 6. Blood & Iron 7. Black Machine 8. Frost And Fire 9. Finger Of Scorn 10. Chaos Descends 11. Doomed Planet 12. Chaos Rising 13. Fallen Idols 14. Paradise Lost 15. Master Of The Pit 16. King Of The Dead 17. Cirith Ungol