Völur / Amber Asylum: Breaker Of Rings / Blood Witch

Een split album uitbrengen is altijd een risicovolle onderneming, vroeger al en nu zeker. Niet iedereen is het idee genegen en wat als je de ene band leuk vindt en de andere niet. Bij MUSIKA houden we het strikt enkel en alleen op het beoordelen wat ons voorgeschoteld wordt. In dit geval een samenwerking tussen het Amerikaanse Amber Asylum en het Canadese Völur. Beide bands zijn een beetje speciale gevallen. Völur brengt donkere filmmuziek. Amber Asylum zou je een kamerorkest noemen dat een mix van klassieke muziek en filmmuziek met een donker randje maakt. Misschien wel logisch dat beide labelgenoten ooit wel eens iets samen zouden uitbrengen. Völur brengt één nummer dat uit delen bestaat: ‘Breaker Of Rings’. Vooral deel vier van het nummer is wel heel speciaal te noemen. Het lijkt erop dat beide bands elkaar uitgedaagd hebben, want Amber Asylum opent nogal vervreemdend met ‘Seance’. De toon is gezet in elk geval. Met ‘Blood Witch’ vermoed je aanvankelijk in meer begane wateren te varen, maar dit blijkt toch niet helemaal zo te zijn. Dit is echt muziek voor de apocalyps. Misschien weten ze van meer bij Prophecy Productions en houden ze daarom om de twee jaar een ‘reddings’-oefening in de Balver grot. Ik hoop in elk geval deel uit te mogen maken van de ark van Prophecy Productions. De soundtrack bevalt me alvast. Dit is zeker een plaat voor de meer avontuurlijke muziekfan met een voorliefde voor donkere geluiden en strijkers.

Frederik Blieck (85)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Völur: Breaker Of Rings 2. Amber Asylum: Séance 3. Amber Asylum: Blood Witch 4. Amber Asylum: Swarm Interlude 5. Amber Asylum: Largo