And Now The Owls Are Smiling: The Comforting Grip Of Misery

Met ‘The Comforting Grip Of Misery’ is het Britse And Now The Owls Are Smiling toe aan zijn tweede full-album. Nre, de enige persoon achter And Now The Owls Are Smiling’ zorgt voor alle vocalen en instrumenten. Hij kiest bewust voor een heel melancholische, ja vrij depressieve, stijl van atmospheric black metal. En hij is echt wel productief te noemen. Een eerste ep, The brooding’, in 2017 werd in 2018 opgevolgd door ene eerste full-album: ‘Desolation’. Nog datzelfde jaar was er met ‘Ignis Fatuus’ reeds een nieuwe ep en nu dus een tweede full-album. ‘The Comforting Grip Of Misery’ opent met het mooi opgebouwde ‘Our Forest Calls Me Home’, een vrij lang uitgesponnen nummer dat zowel kracht bevat als melancholie. Zware black metal erupties worden afgewisseld met rustiger passages. Stevige rauwe vocalen en met mooie, soms ingetogen, cleane vocalen spelen het spelletje van licht en duisternis, kracht en kalmte, perfect mee. We voelen meteen dat we vertrokken zijn voor een knap album. In inderdaad, track twee, ‘An Indictment’, sluit perfect bij de openingstrack aan. Opnieuw maakt Nre gebruik van alle reeds opgesomde ingrediënten om zijn visie weer te geven in, opnieuw, een lang uitgesponnen nummer. Track drie, het titelnummer, bouwt daar mooi op verder. Je begrijpt het al: het warme water heeft de man met And Now The Owls Are Smiling zeker niet opnieuw uitgevonden, maar wat hij doet is best wel knap en kan ons bekoren. En dan krijgen we het uiterst beklijvende, vrij korte ‘Winter’s Elegy’ te verduren met de bitterzoete gastvocalen van Linds Bestwicke. Een iets dan meer dan drie minuten durend kippenvelmoment dankzij die schitterende vocalen terwijl een huilende en gierende koude winterse wind te horen is. Kabbelend water en mooi getokkel op een gitaar mogen dan de lente aankondigen als intro van ‘An Empyreal Spirit Dances For Me’ vooraleer een furieuze adrenalinestoot van black metal op je afgevuurd wordt om dan stevig in volle kracht verder te gaan. ‘The Hollowness Of Existence’ Kent opnieuw meer afwisseling. Furieuze uitbarstingen worden afgewisseld met stukjes die je een melancholische depressie kunnen bezorgen. Eindigen doet Nre met akoestisch gitaargetokkel in het instrumentale ‘Betarachtungen’. Meteen een album dat ons van begin tot einde kan bekoren en dat we dan van harte kunnen aanbevelen aan liefhebbers van atmospheric black metal. Op de bijgeleverde persinfo konden we lezen: “For fans of: Xasthur, Grift, Drudkh, Old Corpse Road”, en daar is iets van aan, al toont And Now The Owls Are Smiling duidelijk ook een eigen gezicht.

Luc Ghyselen (85)

Clobber Records

Tracklist: 1. Our Forest Calls Me Home 2. An Indictment 3. The Comforting Grip Of Misery 4. Winter’s Elegy 5. An Empyreal Spirit Dances Before Me 6. The Hollowness Of Existence 7. Betarachtungen