Ofdrykkja: Gryningsvisor

Het verhaal van het Zweedse Ofdrykkja, opgestart in 2012, kon al een paar keer geschreven zijn geweest. Maar zie, Ofdrykkja is er terug met een derde full-album. Na het eerste album, ‘A Life Worth Losing’ werd Drabbad neergeschoten door de politie en verbleef hij een drietal jaar in een cel. Van daaruit werd ook het leeuwendeel voor het tweede album, ‘Irrfärd’, geschreven. Meteen daarna verdween vocalist Pessimisten met de noorderzon voor een lange reis en zoektocht naar zichzelf en een leven zonder alcohol. En kijk, nu de heren alles terug op een rijtje hebben is album drie een feit. Net als op de vorige albums moet je hier geen vrolijke deuntjes verwachten, wel diep in je ziel kervende stukken die folk verenigt met wat black metal. Het trio dat Ofdrykkja uitmaakt – Drabbad (vocals, gitaar, bass, drums, electronica), Ahlström (backing vocals, gitaar, bass, electronica, viool, Keltische harp) en Pessimisten (vocals) – wordt op dit album bijgestaan door Miranda Samuelsson (vocals) en Nylonwings (gitaar, cello arrangementen). Het gezelschap zorgt op ‘Gryningsvisor’ voor twaalf intens donkere nummers waar met moeite een straaltje zonlicht doorheen kan. Of toch, heel sporadisch klinkt Ofdrykkja wat opgewekter zoals tijdens de openingsfase van Wither. Ook de frisse stem van Miranda zorgt voor een vleugje zonneschijn en wat verkwikkende warmte. Maar uiteindelijk blijft dit donkere, heel beklijvende en intense muziek die je het best nut bij een mooi warm haardvuur en liefst nog met een glas lekker gerstenat, wijn of whiskey binnen handbereik. Laat de muziek dan maar op je inwerken: je zal wegzakken in een andere wereld gecreëerd door Ofdrykkja. Opgelet, dit is niet iets dat je elke dag opnieuw moet gaan doen, maar zo nu en dan kan het geen kwaad en zal je met een andere kijk op de wereld diezelfde wereld instappen.

Luc Ghyselen (80)

Art Of Propaganda Records

Tracklist: 1. Skymningsvisa 2. The Swan 3. Swallowed By The Night 4. Ensam 5. Wither 6. In i natten 7. As The Northern Wind Cries 8. Herr Mannelig 9. Våra minnens klagosång 10. Köldvisa 11. Grey 12. Gryningsvisa