Rings Of Saturn: Gidim

Het Amerikaanse Rings Of Saturn werd in 2009 opgestart en is in feite de uitlaatklep voor Lucas Mann, die hier gitaar, bass en keyboards voor zijn rekening neemt. Partners in crime zijn Ian Bearer (vocals), Joel Omans (gitaar) en Marco Pitruzzella (Lord Marco – session drums). Een paar extra gasten zorgen voor nog extra technische bagage. Zo mogen Charles Caswell (gitaar – Berried Alive), Dan Watson (vocals – Enterprise Earth) en Yo Onityan (gitaar) opdraven voor een nummer elk. Maar eigenlijk zijn die gasten niet nodig want het technisch kunnen van de heren van Rings Of Saturn ligt zo wie zo al enorm hoog. Vooral Lucas Mann maakt er een feest van door bijvoorbeeld telkens nog een stapje verder te gaan dan zijn collega gitaristen. Wat de man hier uit een negen snarige gitaar haalt is bijna ongelooflijk. Voeg daaraan toe dat hij geen nood heeft aan een hele batterij pedalen en dan weet je het wel. Of dit uiteindelijk resulteert in beklijvende nummers is een ander verhaal. Je krijgt op ‘Gidim’, het vijfde full-album van Rings Of Saturn, tien tracks te horen die samen goed zijn voor bijna vijfenveertig technisch hoogstand gitaar vernuft. Bass krijgt een volledig ondergeschikte rol, terwijl de drumpatronen het immens ingewikkelde gitaarspel proberen te volgen. En dan zijn er nog de vocalen die meteen aangeven waar je de band kan situeren: die zijn immers perfect geschikt bij death metal en / of deathcore. En dus krijg je hier een schijfje uiterst technische deathcore te verwerken. Na een paar nummers ziet ondergetekende de bomen door het bos van noten niet meer en vraag ik me af of het nog inventiever, creaziër, technischer kan. Dit is goed voor een aantal nummers, maar om de volledige rit in een keer uit zitten: nee, bedankt. Al dit technisch hoogstaand gitaar vernuft is duidelijk te hoog gegrepen voor mij. Maar misschien zullen een heel pak gitaarvirtuozen daar volledig anders over denken. Aan u de keuze.

Luc Ghyselen (72)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Pustules 2. Divine Authority 3. Hypodermis Glitch 4. Bloated And Stiff 5. Tormented Consciousness 6. The Husk 7. Mental Prolapse 8. Genetic Inheritance 9. Face Of The Wormhole 10. Gidim