Vandallus: Outbreak

De roots van Vandallus liggen dieper dan we denken. In de line-up van Vandallus vinden we vocalisten / gitaristen Jason en Shaun Vanek, die in 2002 al de heavy metal band Eternal Legacy oprichtten in Ohio. Dit was toen ook al een voortvloeisel van de band Mercinary. De beide broers hebben dus al vele jaren ervaring. We vinden de heren sinds 2015 ook in Vandallus terug. In die vrij korte carrière is de band al aan hun derde langspeler toe. Nou ja, langspeler is relatief, want hun albums zijn meestal maar iets langer dan een half uurtje. Idem voor deze nieuwe schijf met tien nummers. Een huidige bezetting bestaat dus uit Shaun Vanek die gitaar, drum en bas speelt, zijn broer Jason Vanek als zanger en gitarist, Tim Frederick op bas en zang en Steve Dukuslow op drum. Op enkele sites staat dat Tyler J. Harvey gitaar speelt, echter op hun facebookpagina leren we dat Vic Stown de nieuwe snarenplukker is. Of dat allemaal klopt is natuurlijk de vraag, niet iedereen is zo accuraat op het aanpassen van gegevens. Bij deze promo zat geen enkele extra informatie. ‘Barricade’ is rechtdoor, een goede opener die aangeeft waar we ons mogen aan verwachten: rock zonder franjes, recht in je gezicht. Idem met ‘Not Alone’, dat als midtempo begint maar halverwege een ferme ‘kick in the butt’ krijgt. Een knap stukje gitaar zorgt daarbij voor meer energie. ‘Heartbleed Eyes’ en ‘Outbreak’ klinken seventies, hebben een vlot ritme maar zijn niet verrassend. ‘Bang The City Down’ is ietwat gelijkaardig qua tempo, maar kent wel snedig gitaarwerk erdoor. Het nummer heeft een psychedelische en neerslachtige ondertoon. Uptempo met ‘Shotgun Lady’, daarna terug rustiger met ‘Indecision’ met soleerwerk. Ook ‘Cold Hearted’ klinkt goed in hetzelfde trage ritme. ‘Ready To Ride’ is een pak steviger en dat is opvallend na de voorbije reeks tragere nummers. De snelle riffs zorgen voor een knipoogje naar de Australische grondleggers van riff georiënteerde gitaarnummers, maar door melodie is dit toch een compleet ander nummer. De zanger kan eventjes uitrusten want ‘Ready To Ride’ is, op een ‘Oh oh yeah’ na op het einde, volledig instrumentaal. Een erg knappe song. Niettegenstaande dat ‘Vandallus’ een puur rocknummer is, krijg ik bij de intro een vleugje ‘The Cure’ te horen. Deze tape-bonustrack is gebaseerd op een klassieke riff en experimenteert hier en daar buiten de lijntjes, zoals je soms van Led Zeppelin ook kon verwachten. Het nummer is vrij voorspelbaar maar bolt lekker en ritme en gitaarsolo weet deze afsluiter pikant te houden. Deze Amerikanen spuwen rock ’n roll de wereld in, die ergens een goeie veertig jaar geleden zijn oorsprong lijkt te hebben. Een uitgesproken “sound” van de seventies / eighties is over gans het album te vinden. Hier en daar zit er wel wat variatie in. Dat de rock centraal staat is wel duidelijk. Hiervoor gebruiken ze geen ingewikkelde technieken, maar laten de muziek voor zich spreken. Hier en daar worden de nummers wel opgesmukt met het betere en fijnere soleerwerk van de gitaristen.

Rocking Klingon (70)

Mercinary Records

Tracklist: 1. Barricade 2. Not Alone 3. Heartbleed Eyes 4. Outbreak 5. Bang The City Down 6. Shotgun Lady 7. Indecision 8. Cold Hearted 9. Ready To Ride 10. Vandallus