Entrails: Rise Of The Reaper

Het verhaal van het Zweedse death metal ensemble Entrails is er een over vallen en opstaan, maar na elke moeilijke periode, lijkt de band sterker voor de dag te komen. Entrails werd in 1990 en gaf er in 1998 de brui aan zonder ook maar een demo, ep of full-album te hebben nagelaten. De heren waren immers niet tevreden met de opnames die toen gemaakt worden. In 2008 rommelde gitarist Jimmy Lundqvist nog wat tussen al deze oude opnames en hij vond het echt wel heel jammer dat men niets daarvan aan de wijde wereld had kenbaar gemaakt. Dus besliste hij om daar uiteindelijk toch werk van te maken en werd Entrails zodoende nieuw leven ingeblazen, want van het een kwam het ander. De wereld ontdekte Entrails en Entrails begon aan hun veroveringstocht van de wereld. Intussen zijn we weeral heel wat jaartjes verder en wijzigde de line-up van Entrails bij wijze van spreken met iedere nieuwe release. En toch zorgt Jimmy telkens opnieuw er voor dat de nieuwe line-up garant staat voor kwalitatief hoogstaande death metal. Dit is op deze ‘Rise Of The Reaper’ ook weer het geval. Het instrumentale titelnummer dient als intro en kent een bepaalde dreiging die dan meteen overgaat in de brutale en energieke kracht van ‘For Hell’ dat meteen de toon zet voor het complete album. Dit is zowel uiterst krachtig als agressief, als melodieus. Het nummer stevent doelbewust meteen naar zijn doel af: krachtdadig optreden met bijpassende energie. Je wordt bij de keel gegrepen, krachtig heen en weer geschud tot je … om meer smeekt. En dat krijg je ook, want ook de daaropvolgende nummers zijn een toonbeeld van brute kracht met fijnzinnige melodie die naadloos samensmelten tot een zinderend geheel waarin krachtige drumpatronen, pulserende basslijnen, smerig en doeltreffend klinkende riffs en rauwe vocalen je meenemen op een stevige, energieke en gedreven trip doorheen de mooi uitgetekende death metal wereld van Entrails. Voeg daar heel knappe melodieus klinkende gitaarsolo’s aan toe en je begrijpt waarom wij volledig overstag gaan voor dit zesde full-album van deze band. Beter doen dan voorganger ‘World Inferno’ was de boodschap en daar is Entrails met vlag en wimpel in geslaagd.

Luc Ghyselen (92)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Rise Of The Reaper 2. For Hell 3. Miscreation 4. The Pyre 5. In The Shape Of The Dead 6. Gravekeeper 7. Destination Death 8. Destruction 9. Crawl In Your Guts 10. For Whom The Head Rolls 11. Evils Of The Night 12. Cathedral Of Pain 13. The End