Helloween: United Alive In Madrid

Natuurlijk kan een van de meest invloedrijke metal bands ooit rekenen op een ganse setlist van hits, gezien ze sedert 1984 al vijftien studio albums uitgebracht hebben. In totaal hebben ze al meer dan tien miljoen platen verkocht. Hieruit volgden er veertien gouden en zes platina-awards. Ze stonden ook nog eens op alle belangrijkste festivals, waar ze een drietal live albums opgenomen hebben. Met ‘United in Madrid’ gaan ze er nog een bijvoegen aan het rijtje. En niet zomaar een live album, want met de combinatie van de indrukwekkende line-up van vroeger en vandaag zorgen voor een memorabel gebeuren in de metal geschiedenis. Voor deze “United Alive Tour” staan ook Michael Kiske en Kai Hansen op het podium en dat zorgt voor meer dynamiek dan je kan inbeelden. Met ‘Halloween’, de klassieker der klassiekers openen ze en je krijgt meteen een klein kwartier de vreugde van zo’n dertig jaar geleden. Met een kraker uit ‘Keeper Of The Seven Keys part 1’ komt de band op het podium. Afkomstig uit hun daaropvolgend album is ook ‘Dr Stein’ is zo’n eeuwige klassieker. De dokter is het duidelijk niet afgeleerd, integendeel zelfs. Met ‘I m Alive’, inclusief de gigantische gitaarsolo, krijgen we drie uptempo nummers uit de ‘Keeper’ albums, die ervoor zorgen dat de boel ontploft. Het tempo kan nu wel even zakken met ‘If I Could Fly’. ‘Are You Metal’ uit ‘7 Sinners’ brengt daar evenwel verandering in. Maar toch, die eerdere nummers zoals ‘Rise And Fall’ zijn magie. Beetje eigenaardig is dat de bindteksten laag gezongen worden. Je kan die teksten zo meezingen, inclusief het herkenbare ‘Rise’ en ‘Fall’ op het einde. Helloween heeft een grote invloed op mijn muzikale weg gehad, maar toen Michael de band verliet vond ik het wat minder. Uit die periode komen ‘Waiting For The Thunder’ en ‘Perfect Gentleman’, die ik nog altijd minder vind. Smaken verschillen wellicht hierin. ‘Kai’s Medley’ zorgt daarna terug voor een kwartier vuurwerk, een cocktail waarin onder andere ‘Judas’ en ‘Heavy Metal Is The Law’ terugvinden. Als de gitaarvirtuoos even gaat rusten, krijgen we ‘Forever And One ‘, een rustiger nummer. Afkomstig van ‘The Time Of The Oath’ uit 1996 krijgen we een duel van beide vocalisten Michael en Andi, met publiek dat uit volle borst meezingt in een nummer over een verloren gegane liefde. Terug de keeltjes schrapen voor ‘A Tale That Wasn’t Right’, een rustig nummer dat zoveel emoties opwekt bij het massaal meezingende publiek. Die weten ook ‘I Can’, ‘Living Ain’t No Crime A Little Time’ en ‘Sole Survivor’ te smaken. Een nummer dat me in de loop der jaren minder bijgebleven was, is ‘Power’ van het album ‘The Time Of The Oath’. Toch best aanstekelijk en zeker bruikbaar als buskruit op een live show. Terug zo’n sprong naar ‘Walls Of Jericho’ uit 1985 met ‘How Many Tears’. Hier krijgen we een meer dan tien minuten durende versie die voor deze live editie knap uitgewerkt is. De Duitse metal vrienden worden prompt met een minuut applaus overdonderd. Ik krijg er spontaan een glimlach van op mijn gezicht, al doet de gedachte dat dit al meer dan dertig jaren geleden is mijn enthousiasme toch wat temperen. Ik zie mezelf nog headbangen, terwijl mijn kotgenoten zaten te dansen op de laatste creaties van Stock, Aitken & Waterman. Niets mis mee, maar dit album en zeker de beide ‘Keepers Of The Seven Keys’ sloegen bij mij wel ik als een bom. En laten deze beide albums nu net het einde van de reeks bepalen. De “Keeper Of The Seven Keys”-albums van de band behoren tot de meest succesvolle Duitse metal albums aller tijden en worden internationaal beschouwd als definitieve mijlpalen van power metal. In alle schoonheid dus met een uitgelaten publiek dat als permanente backing vocals dienst doet, krijgen we ‘Invitation’, ‘Eagle Fly Free’, gevolgd door het zeventien minuten durende meesterwerk ‘Keeper Of The Seven Keys’ zelf. Inclusief dat opzwepende stukje “Disease, disease, disease my friend. For this whole world’s in Devil’s hand”. Zalig. Pure kippenvel momenten. Kan het nog beter? Wel, zet daar nog ‘Future World’ en als ultieme afsluiter ‘I Want Out’, waar het publiek minuten lang bleef meezingen en mee scanderen. We krijgen twintig nummers, goed voor meer dan twee uur jeugdsentiment dat herleeft. De combinatie van Kiske met Deris is veel meer dan de som van beiden en samen met Kai Hansen brengt de band heel veel emoties en enthousiasme naar boven, wat resulteert in een meer dan uitgelaten publiek. Het album is verkrijgbaar in 2 Disc Blu-Ray Digibook, 3 Disc DVD Digibook, 3 Disc Limited Digibook Live Audio CD met bonus tracks: ‘March Of Time’, ‘Kids Of The Century’, ‘Why’ en ‘Pumpkins United’ of een 5 Disc Vinyl Box. Maar de echte fans zullen wellicht grijpen naar de 8 Disc Earbook Blu-Ray & DVD & CD, waar alles te vinden is op Blu-ray, DVD en CD in een premium verpakking. Ik weet al welke versie ik in huis ga halen van deze Helloween

Rocking Klingon (94)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Halloween 2. Dr. Stein 3. I m Alive 4. If I Could Fly 5. Are You Metal 6. Rise And Fall 7. Waiting For The Thunder 8. Perfect Gentleman 9. Kai’s Medley 10. Forever And One 11. A Tale That Wasn’t Right 12. I Can 13. Living Ain’t No Crime A Little Time 14. Sole Survivor 15. Power 16. How Many Tears 17. Invitation + Eagle Fly Free 18. Keeper Of The Seven Keys 19. Future World 20. I Want Out