Cathubodua, JC De Klinker.

Cathubodua, supports: Solitude Within, Insanity Reigns Supreme, Thurisaz – 26/10/2019 – JC De Klinker, Aarschot.

Het Belgische symphonic metal gezelschap Cathubodua heeft een eerste full-album op de markt gebracht. En om dat heugelijke nieuws te vieren zorgde het gezelschap voor een waar feestje waarop dat album integraal werd vertolkt. En op feestjes worden mensen uitgenodigd en zo mochten ook drie extra bands hun opwachting maken.

Zo mag het Belgische Solitude Within openen. Bij deze band, die een mix brengt van symphonic rock en metal, staan de erg soepele vocalen van Emmelie Arents centraal. Die mooie vocalen kunnen zowel krachtig langskomen als dat ze een pak breekbare accenten afleveren. Emmelie is ook het uithangbord van de band tijdens live concerten want we vinden dat er toch wat meer energie en sfeer mag gebracht worden door de gitaartandem en de bassist. Uiteindelijk vinden we dat Solitude Within zeker bestaansrecht heeft en moeten we ons aansluiten bij wat MUSIKA-collega David vorig week schreef over dit vijftal: “ … Within Temptation lijkt vaak in mij op te komen maar dan een Within Temptation die wat van zijn kracht ontnomen werd, met andere woorden een bravere versie hiervan.”

*foto’s: Solitude Within / Insanity Reigns Supreme*

Een heel andere sound krijgen we te horen van het uit Limburg afkomstige Insanity Reigns Supreme, dat ons trakteert op een soort van “zwarte kerkdienst”. Deze band drukt zich muzikaal uit aan de hand van doom en death metal en doet dit met een heel pak dreiging en een heel donkere sound. Het lijkt eerder op een soort ritueel met alles erop en eraan: rookkolommen, kleine vuurtjes, brandende kaarsen, doodshoofden, lithurgische dreigende vocalen (op tape) en bovenal een pak kracht die zowel donker en dreigend is. We gaan eerlijk zijn: we worden zo’n vijfenveertig minuten lang ondergedompeld in een duistere wereld die geen seconde verveeld. En alhoewel de band al sinds 1989 actief is en vier full-albums op de markt heeft, is dit zowat onze eerste echte kennismaking mat Insanity Reigns Supreme. We staan alvast open voor meer!

Daarna is het de beurt aan de feestvarkens van de avond: Cathubodua. De band onderging sinds de opstart in 2013 al wat wijzigingen, maar dat belet het gezelschap niet om een muzikale carrière op te bouwen. De ep ‘Opus I: Dawn’ (2016) was een heel mooi visitekaartje en met het nieuwe album, ‘Continuum’ zet de band een stevig stap vooruit. We krijgen een band te zien en te horen die uitstekend op elkaar is ingespeeld, waar de spelvreugde van af spat en die zorgt voor een heel strakke en krachtige set. En daar zit hem dan ook het grootste verschil met “vroeger”. Terwijl de viool van Katrien Van den Hurk een voorname plaats in het geheel in nam en zorgde voor een eerder folky en soms breekbaar of frivool accent, is dit nu zo goed als volledig verdwenen. Het geheel klinkt dus een strakker, krachtiger en dynamischer. Of dit beter is laten we hier in het midden. Maar Cathubodua staat er wel en mag gerekend worden tot de top van het symphonic metal genre in België. Vocaal moet je Sara Vanderheyden niets meer leren terwijl zo ook gemakkelijk het publiek bespeelt en mee trekt in het geheel. Daar doen de overige muzikanten in niets voor onder. ‘Continuum’ live is een mooie krachtige set geworden die ook een paar mooie intermezzo’s telt. Zo mag een buikdanseres haar kunstjes tonen tijdens de instrumentale intro, met lichtjes Midden Oosterse accenten opgesmukte, ‘A Treacherous Maze’. Het geheel klinkt nog iets krachtiger en steviger dan op cd. Cathubodua zorgt er uiteindelijk voor dat we moeten toegeven dat de band een paar stappen vooruit heeft gezet. Maar of elke fan van in het begin ook mee wil in dit verhaal is nog een open vraag.

*foto’s: Cathubodua / Thurisaz*

Het West-Vlaamse Thurisaz mag het feestje afsluiten en doet dat aan de hand van zijn gekende donkere en beklijvende mix van atmospheric death metal, doom en black metal. De heren zijn ook al een tijdlang bezig – de band ging in 1997 van start als Modilium en wijzigde de naam tot Thurisaz in 2000 – en hebben reeds vier knappe full-albums op hun actief. Het vijftal zorgde ook nu weer voor een heel beklijvende en intense set die de nog dappere aanwezigen volledig verdwaasd achter laat. De rustiger sfeervolle momenten worden immers steevast gemakkelijk van de kaart geveegd door intens heftige erupties met stevig gitaarwerk, denderende drumpatronen en superbe vocalen waarvan een pak donkere kracht en dreiging uit gaat. Meteen een heel stevige afsluiter van een heel leuk opgezette metal avond met vier bands van eigen bodem die het beste van zichzelf geven.

We kunnen dan ook besluiten dat de cd-release party van Cathubodua‘s ‘Continuum’ een heel geslaagde avond is geworden, die best wel naar meer smaakt. Geen van de bands stelde teleur en als het niveau dan ook nog hoog ligt en de bands daadwerkelijk knap muzikaal vertier aanbieden, zijn we natuurlijk in de wolken. Een welgemeende proficiat aan Solitude Within (die nog groeimarge heeft), een schitterende “kennismaking” met Insanity Reigns Supreme, een fantastische “dank u wel” aan Cathubodua dat wij, van MUSIKA, erbij mochten zijn en voor de stevige en knappe voorstelling van de nieuwbakken cd, en een schitterende afsluiter met Thurisaz: zo maak je een heel geslaagd feestje van een cd-release-show.

Met dank aan Cathubodua.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.