Kadavar: For The Dead Travel Fast

Het Duitse Kadavar ontstond in 2010. Met het titelloze debuutalbum uit 2012 startte hun veroveringstocht definitief – het trio had eerder reeds een paar singles en een split op de markt gebracht. Met deze ‘For The Dead Travel Fast’, ondertussen het vijfde full-album van het drietal, gaat men nog steeds stevig om zich heen schoppend verder. Hun sound – die bestaat uit een mix van stoner rock, psychedelica en doom – spreekt voor zich en staat als een huis. Aan die sound sleutelen de heren – Christoph “Lupus” Lindemann (vocals, gitaar), Christoph “Tiger” Bartelt (drums) en, sinds 2013, Simon “Dragon” Bouteloup (bass) die origineel bandlid Philipp “Mammut” Lippitz vervangt – niet zoveel, maar subtiele wijzigingen worden wel steeds aangewend zodat men niet ter plaatse blijft trappelen. Dit is ook nu weer het geval. Zo zorgt het trio voor meer rustiger, kalmere stukken dan we van de band gewoon zijn. Maar dit betekent niet dat dit geen beklijvende fragmenten zijn geworden, want er heerst een onderhuidse donkere dreiging in die gedeeltes. De band zorgt voor negen tracks op dit nieuwe werkstuk, goed voor ongeveer vijfenveertig minuten muziek, die zo voorbij vliegen. Zelf zijn we nog steeds het meest gecharmeerd door de heftiger, stevig en krachtig uit de speakers knallende momenten (absolute topper naar onze smaak is dan ook ‘Demons In My Mind’), maar we moeten toegeven dat die “rustiger” momenten absoluut passen in de vernieuwende sound van Kadavar. En alhoewel we elk album van de heren toejuichen, is het toch tijdens live concerten dat we steeds nog meer onder de indruk komen van de krachtige energie die het drietal op het podium tot leven brengt. ‘For The Dead Travel Fast’ is opnieuw een heel goed werkstuk geworden, al is het even wennen aan de wat vernieuwde sound, die fans van doom, stoner rock en psychedelica moet kunnen overtuigen.

Luc Ghyselen (75)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The End 2. The Devil’s Master 3. Evil Forces 4. Children Of The Night 5. Dancing With The Dead 6. Poison 7. Demons In My Mind 8. Saturnales 9. Long Forgotten Song