Legendry: The Wizard And The Tower Keep

Met ‘The Wizard And The Tower Keep’ is het Amerikaanse Legendry toe aan zijn derde full-album. Het is een conceptalbum geworden naar een novelle die componist, gitarist, vocalist Vidarr schreef en die gepubliceerd werd bij Millhaven Press in hun ‘Fierce Tales: Savage Lands’. Legendry zorgt hier voor zeven nummers. Openen doen ze alvast heel kalm met het rustige ‘The Bard’s Tale’. We wanen ons echt bij een knetterend (kamp)vuur waar iemand een verhaal vertelt en daar wat muziek bij brengt. Het is eerder een folk werkstukje dan een metal song. Daar komt verandering in met het best wel krachtige ‘Vindicator’ dat ondergetekende wat doet denken aan Manilla Road. ‘The Wizard And The Tower Keep’ is een lang uitgesponnen nummer dat ergens tussen de twee eerdere nummers in zit qua kracht en qua sfeer. Al helt men wel over richting rustgevende folky rock met wat steviger momenten. Toch kan je dit alles behalve “metal” gaan noemen. Met ‘The Lost Road’ komt het tempo en de kracht terug in een nummer. Na een wat aarzelend begin, met een fikse regenbui, drijft het drietal – Vidarr (gitaar, vocals, mellotron, mandoline en “swords”), Evil St. Clair (bass, backing vocals en “battle axes”) en Kicker (drums, percussie en “necromancy”) – het tempo stevig op. Toch blijft ondergetekende ook nu weer wat op zijn honger zitten. Laten we het houden bij “niet slecht, maar …”. Zo zijn de vocalen niet krachtig genoeg naar onze smaak, anderzijds laten de heren wel mooie dingen horen zoals de brommende basslijnen, de distortion op de gitaar, en de mooie opbouw van het nummer. ‘Sorcery’s Bane’ gaat verder met steviger stukken die worden afgewisseld met rustiger, meer folky fragmenten. Voeg daar een aantal folk accenten aan toe en het geheel neigt opnieuw naar een mooi verhaal met een folk rock achtergrond waarin wat metal in te ontdekken valt. Dan klinkt ‘Behind The Summoner’s Seal’ een pak steviger en krachtiger. Het is ook veel minder lang uitgesponnen. Afsluiten doen de heren met het langste nummer: ‘Earthwarrior’ duurt bijna elf minuten en kent een pak tempo en ritmewisselingen die, gelukkig voor de metal fans, echt wel in het metal spectrum blijven. Enkel blijft ondergetekende moeite hebben met het stem timbre van Vidarr, waar onvoldoende kracht van uit gaat en dus te soft in de oren klinkt. Toch mag dit je er niet van weerhouden om deze nieuwe creatie van Legendry een kans te geven.

Luc Ghyselen (72)

High Roller Records HRR 687

Tracklist: 1. The Bard’s Tale 2. Vindicator 3. The Wizard And The Tower Keep 4. The Lost Road 5. Sorcery’s Bane 6. Behind The Summoner’s Seal 7. Earthwarrior