Signum Regis: The Seal Of A New World

Signum Regis is een progressive power metal gezelschap uit Slovakije dat in 2007 werd opgestart. Het titelloze debuutalbum uit 2008 zorgde al meteen voor goede reacties, al kan het feit dat Göran Edman (o.a; ex-Yngwie Malmsteen) er vocalist was daar voor iets hebben tussen gezeten. Maar met het knappe concept-album ‘The Eyes Of Power’ (2010) bevestigde het gezelschap en deed dit met overtuiging. ‘Exodus’, album nummer drie, laat een aantal vocalisten horen en Signum Regis kiest ervoor om eerder de melodic metal weg op te gaan. Opnieuw een heel knap album dat in 2015 wordt opgevolgd door een al even knappe ep. ‘Through The Storm’ is het eerste werkstuk met een nieuwe vocalist, want Mayo Petranin is vanaf 2014 de man achter de microfoon. ‘Chapter IV: The Reckoning’ volgt en laat een band horen die opnieuw een stap voorwaarts heeft gezet. De band won ook een prestigieuze prijs in het thuisland en dat zorgde ervoor dat de heren een verzamelalbum op de markt konden brengen. Een laatste wapenfeit met Mayo achter de microfoon was de ep ‘Addendum Primum’ die, helaas, onopgemerkt aan ons voorbij ging. Nu is Signum Regis er opnieuw met een volgend werkstuk en met een nieuwe vocalist: Jota Fortinho die eigenlijk op een heel sterke manier overneemt. Opvallend is het feit dat men terugkeert naar zijn muzikale roots: een mix van progressive metal en power metal. Natuurlijk verliezen de heren ook de melodie niet uit het oog. En dat zorgt opnieuw voor een mooi geheel met nummers die mooie wendingen laten horen. Het enige wat de band mist om echt op te vallen in de immense stroom van releases die elke week weer in onze brievenbus belanden, is een nummer dat er echt bovenuit steekt, dat echt opvalt. Nu is dat er niet, maar dat neemt niet weg dat de heren hier mindere nummers zouden brengen. Nee, integendeel, elk nummer zit knap in elkaar en laat mooie veranderingen in tempo en ritme horen. Voeg daar een dosis aanstekelijkheid, een massa aan melodie en voldoende kracht aan toe, en je verkrijgt een product om terecht trots op te zijn. Het vijftal houdt ons dan ook gemakkelijk bij de les en als we opkijken als het album afgelopen is, zien we dat een uur voorbij gevlogen is. Nu misschien nog wat extra werk maken van concerten of festival appearances zodat nog een pak meer liefhebbers van progressive power metal kunnen bereikt worden.

Luc Ghyselen (85)

Beyond The Storm Productions

Tracklist: 1. Kings Of The Underground 2. Prisoner’s Elegy 3. I Always Go All-In 4. The City Of God 5. The Seal Of A New World 6. A Memory 7. Phantasmagoria 8. Let Freedom Ring 9. Never Surrender 10. Fly Away 11. Shalom 12. Scheme Of Lies