Insomnium: Heart Like A grave

Ik ben eerlijk gezegd de tel kwijt met Insomnium. Blijkbaar is dit het achtste album van deze zeer speciale Finse death metal band. Tien nummers bevat het nieuwe album. Dat zijn er negen meer dan op het vorige album, ‘Winter’s Gate’. ‘Wail Of The North’ benadert de perfectie … weeral. Hoe doen ze het toch!. ‘Valediction’ verrast omwille van de afwisseling tussen de melodieuze en heavy gedeelten van het nummer. Schitterend. Insomnium doet me vaak denken aan Omnium Gatherum omdat ze het experiment niet schuwen, maar Insomnium is een genre op zich eigenlijk. ‘Pale Morning Star’ is ook zo’n mooi voorbeeld van wat Insomnium vermag. Eigenlijk is het met mooie muziek zeer simpel: vergeet wat ik hier schrijf en maak dat je die muziek zo snel mogelijk kan beluisteren. Niets, maar dan ook niets kan de schoonheid van geweldig goede muziek beschrijven. Ik moet hierbij denken aan het verhaal van Plato en de grot. Indien niet gekend, moet je dit toch eens lezen. Als schrijver zou je je eigenlijk machteloos moeten voelen, want hoe moet je in hemelsnaam zoiets moois als dit album gaan beschrijven. Ik kan hier episch over doen, maar dan nog zal het je geen idee geven van wat je zal horen. Het is zoals een wegwijzer naar een mooie plaats. Je weet welke richting het uitgaat, maar eens je in aanraking komt met de schoonheid van hetgeen aangeduid was, weet je maar hoe mooi het is. Daarom a.u.b., doe er alles aan om dit te kunnen beluisteren. Je weet niet wat je hoort, tien nummers lang. Voor de waardezoeker is er trouwens een mediabook versie met extra nummers. Wees snel.

Frederik Blieck (98)

Century Media Records

Tracklist: 1. Wail Of The North 2. Valediction 3. Neverlast 4. Pale Morning Star 5. And Bells They Toll 6. The Offering 7. Mute Is My Sorrow 8. Twilight Trails 9. Heart Like A Grave 10. Karelia