Profanatica: Rotting Incarnation Of God

Profanatica werd in 1990 opgestart door drie mensen die het voor gezien hielden bij Incantation. Paul Ledney (drums, vocals), Aragon Amori (bass) en Brett Makowski (gitaar). Zo’n twee jaar na de heugelijke opstart, een pak demo’s, een ep en een split, ten spijt, was het verhaal over voor Profanatica tot Paul Ledney er in 2001 opnieuw anders over dacht en met twee studio muzikanten Profanatica nieuw leven in blies. Een eerste full-album kwam er in 2007 en met deze ‘Rotting Incarntaion Of God’ is Profanatica aan zijn vijfde album toe. Naast leider Paul Ledney hoor je op deze nieuwste telg Adam Besserer (gitaar) en Richard Olsen (bass). Dit trio zorgt opnieuw voor een immens zware en zwartgallige brok razernij. ‘Rotting Incarnation Of God’ telt tien nummers en na zo’n zevenendertig minuten kan je als liefhebber reeds op de “repeat-knop” gaan drukken. Wij doen dit hier niet: we zijn niet echt onder de indruk van het werk van Profanatica. Nog nooit geweest trouwens en wat de heren hier bieden, doet daar geen verandering in komen. Dit is rechttoe, rechtaan schuimbekkende razernij aan een hoog tempo waarin de drumsalvo’s je om de oren vliegen onderwijl helse riffs afvurend die door merg en been dringen, terwijl pulserende bassen je hersendood maken. Voeg daar rauwe, duistere en onheilspellende vocalen aan toe en een pak distortion die je met een ongemakkelijk gevoel opzadelt en je verkrijgt de sound van Profanactica. Helaas kan dit ons maar matig boeien, zodat we zelfs best tevreden zijn dat we deze waanzinnige trip van black metal, met invloeden uit death metal, na zevenendertig minuten hebben overleefd. Muziekfanaten die zoeken naar verfijning mogen verder zoeken, liefhebbers van zware onheilspellende black metal zijn dan wel weer aan het juiste adres.

Luc Ghyselen (65)

Season Of Mist / Underground Activists SUA 106

Tracklist: 1. Liturgy Of Impurity 2. Prayer In Eclipse 3. Broken Jew 4. Washed In The Blood Of Lord 5. Sacramental Cum 6. Mocked, Scourged And Shit Upon 7. Tithing Cunt 8. Rotting Incarnation Of God 9. Eucharist In Ruin 10. In My Kingdom