Syberia: Seeds Of Change

Syberia is een uit Barcelona, Spanje afkomstig viertal dat in 2012 werd opgestart. Na een eerste, beloftevolle titelloze ep, verscheen al vlug het debuutalbum van Syberia: ‘Drawing A Future’. In 2016 zorgde het kwartet – Oscar Linares (gitaar), Kandro Ruiz (bass), Jordi CE (gitaar) en Oscar Caselles (drums) – met ‘Resiliency’ voor een opvolger. En nu dus met ‘Seeds Of Change’ voor album nummer drie. De heren drukken zich muzikaal uit aan de hand van instrumentale rock / metal die zowel atmosferisch en eerder richting post rock kan uit gaan, als naar stevige erupties die duidelijk hun roots hebben in metal. Het betekent dan ook dat de negen nummers op dit nieuwe werkstuk tal van wendingen in tempo en ritme te verwerken krijgen. Elk nummer op zich zorgt voor een knappe sound en ook het geheel klinkt goed. Maar, daar ondergetekende af en toe wel een lang uitgesponnen instrumentaal nummer kan pruimen, is een volledig instrumentaal album er te veel aan. De aandacht gaat immers verslappen en, zeker als er rustige sfeervolle stukken langskomen, zorgt dit ervoor dat ondergetekende gemakkelijk kan afdwalen. Dit is dus ook het geval op deze ‘Seeds Of Change’ van Syberia. Toch telt het album ook momenten waarvoor ondergetekende op het puntje van de stoel gaat zitten, maar uiteindelijk zijn die toch in de minderheid om het album echt aan te prijzen. Maar liefhebbers die houden van sfeervolle, instrumentale post rock, met wat metal invloeden, moeten deze ‘Seeds Of Change’ van Syberia beslist een kans geven

Luc Ghyselen (65)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Empire Of Oppression 2. Rogue Hunt 3. Beirut 4. 26 Days 5. After The Uprising 6. Daring Ignorance 7. Seeds Of Change 8. Buried Idol 9. Shigir