Orthanc: Carnival

Orthanc: een Belgische metal band die begin jaren negentig werd opgestart. In 1993 werd een eerste demo uitgebracht. Al vlug volgde een tweede demo (1994) en leek Orthanc op weg voor een mooie muzikale carrière. Als de band in 1995 dan ook nog als winnaar uit de bus kwam tijdens “Metal Fun Race” van Studio Brussel, ligt die weg dan ook echt open. Een heel pak optredens volgen, maar in 2017 wordt de stekker eruit gehaald. De heren bleven wel actief bij andere bands. In 2014 werd een eenmalig reünie concert gegeven. Dat smaakte naar meer en sindsdien is Orthanc terug van de partij. Al is er van hun mix van melodic metal en power metal niet zo veel meer te merken. De heren hebben immers een veel modernere koers ingeslagen en alhoewel hun sound nog steeds melodieus klinkt hoor je een pak invloeden van o.a. Slipknot en Five Finger Death Punch in de vernieuwde sound. Toch kan je Orthanc niet gemakkelijk in een bepaald subgenre onderbrengen. ‘Carnival’ ligt vanaf nu in de winkelrekken. Het album telt acht knap opgebouwde nummers. Bass (Matthias Van Den Berghe) en drums (Geert Serreyn) zorgen voor de gestructureerde maar heel betrouwbare basis. Het gitaarspel (Marnick Serreyn) is adequaat, klinkt melodieus, en laat mooie ingevingen horen. De vocalen van Ortwin Lietaert passen hier perfect bij: melodieus als het moet, krachtig als het kan. Het geheel klinkt best wel aardig en het zorgt voor heel aardige momenten, maar evengoed blijven we wat op onze honger zitten ondanks de stevige groove. De nummers worden immers, naar onze bescheiden smaak, wat te lang uit gesponnen. Er worden soms wat te veel ideeën in één en dezelfde song gestopt. Soms is het beter om meteen “to the point” te komen. Maar goed, dit neemt niet weg dat Orthanc zichzelf terug op de metalkaart heeft gezet en met deze ‘Carnival’ onder de arm zullen wel een aantal organisatoren overtuigd worden om de band te boeken. Het is hen van harte gegund.

Luc Ghyselen (72)

Independent Release

Tracklist: 1. Liar 2. Carnival 3. (O.D.) Victim Of Chemical Substance 4. Dark Religion 5. Knock ‘Em Down 6. Useless 7. (Do Unto) Others 8. The Prophet