Monte Luna: Drowners Wives

De Amerikaanse psychedelische doom / sludge formatie Monte Luna brengt het sinds 2015 het soort duisternis die je letterlijk verstikt. Dat resulteerde in een zeer sterk debuut ‘Monte Luna’ in 2017. En een EP in 2016 die eveneens zorgde voor het vormen van duistere walmen over het hoofd. Begane, duistere, wegen worden verder bewandeld op de nieuwste schijf ‘Drowners Wives’, op de markt gebracht via Argonauta records. Die typische doom atmosfeer, met psychedelische tongval, komen we al tegen bij ‘The Water Hag’, een zeer aangrijpende start van een schijf die van begin tot einde je doet vertoeven in donkere nachtmerries waaruit ontsnappen onmogelijk is. De band gaat op een slome wijze te werk op de daarop volgende lange song ‘The Butcher Of Blaviken’. “Night Of Long Fangs’ doet Monte Luna koude rillingen over je rug lopen van pure angst. Deze band slaagt erin mystieke wezens zoals vampiers, weerwolven en andere vervaarlijke schepsels uit griezelige verhalen letterlijk tot leven te laten komen. In grote mate doet het ons vaak denken aan het soort doom / heavy metal waardoor een band als Black Sabbath bekend is geworden. ‘Wild Hunt’ en ‘Man Of Glass’ bewijzen deze stelling alleen maar, en drijven je als aanhoorder op diezelfde weg verdere naar verdoemenis. Deze wegen van mysterieuze duisternis, die dus vooral uw fantasie prikkelt, wordt verder doorgetrokken op de afsluiter ‘Scenes From A Marriage’. Liefhebbers van doom / sludge met een psychedelische omkadering, schatplichtig aan bands als Black Sabbath, zullen wellicht watertanden van deze plaat en band. Monte Luna vindt uiteraard geen nieuwe muziekstijl uit, maar brengt wel een kwalitatief zeer fijn schijfje uit dat je van begin tot einde boeit net door die occulte en mysterieuze verhalen die je tegenkomt in folkloristische verhalen en sages over legendes als vampiers tot weerwolven en andere mystieke wezens uit diezelfde duisternis. Eerlijk gezegd zien we, wat deze stijl betreft, door de bomen het bos niet meer. Maar telkens zo een band je daar raakt, waardoor het angstzweet je op de lippen staat, malen we daar niet over. Donkere missie geslaagd, is dan ook onze eindconclusie.

Erik van Damme (75)

Argonauta Records

Tracklist: 1. The Water Hag 2. The Butcher Of Blaviken 3. Night Of Long Fangs 4. Wild Hunt 5. Man Of Glass 6. Scenes From A Marriage