Adrian Benegas: The Revenant

De Paraguayaanse componist en keyboardspeler Adrian Benegas is gekend als oprichter van Tragul, maar parallel hiermee begon hij dit jaar met dit ambitieuze conceptuele project. In de reis van een onverloste ziel op zoek naar zelfrealisatie, schreef hij alle teksten, concepten en muziek zelf. Het album geeft in een negental knap gearrangeerde nummers een inzicht in de menselijke reis met het licht aan het einde van de tunnel en bewandelt hierbij grote muzikale wegen. De metal invloeden van Primal Fear en het operagehalte van Avantasia horen we dankzij de medewerking van Herbie Langhans en Ralf Scheepers. De rappe drumsalvo’s van Alex Holzwarth zorgen samen met de baslijnen van zijn broer Oliver voor krachtige ritmes. ‘Servants Of The Death’ schiet vrij uptempo, maar melodieus uit zijn startblokken. De hese vocalen van Ralf Scheepers doen me aan Ronnie Romero denken, zanger van Rainbow en CoreLeoni. Het agressieve van Amaranthe zit in dit nummer. Halverwege treffen we een break met keyboard. Het gevoel dat men op zoek is naar iets, maar het niet kan vinden. Dan herneemt de muziek terug met dubbele basdrum. Ik weet niet wat het juist is maar iets doet me de link naar Iron Mask leggen. De opvolger ‘Cadavria’ is dan wat rustiger maar dieper. Hier staat Henning Basse achter de microfoon. Ook hier komt het nummer halverwege volledig tot stilstand. De intense backing vocalen wekken een mysterieuze sfeer op. Eens het ritme herrijst, voel je je precies midden een toneelstuk, alles wervelt rond je en elke ritmewissel is als een nieuw hoofdstukje in een verhaal. ‘Face To Face’, een nieuw nummer, een nieuwe story, met tempo veranderingen, Hitchcock-achtige thriller geluiden, … alles is mogelijk om het verhaal te vertellen. Met ‘Inferno’ voelen we het vuur branden, de passie laait op. De melodieuze intensiteit neemt crescendo toe en dit alles op een dreigend ritme met pianoklanken erover uitgegoten. Zo krijgen we nog enkele variaties in ‘The Enemy Within’, ‘Carrier Of The Sunlight’ met de dubbele power metal drum en ‘The Light Of My Dreams’, wat dan meer naar hardrock neigt. Daartussen is er zelfs tijd voor een ballad met ‘A Change Of Heart’. Afsluiter ‘The Revenant’ zorgt dan weer voor een intenser slot. In een negental bij elkaar horende nummers krijgen we in vele variaties en ritmes een verhaal, waar de nummers mooi in elkaar haken. Van speed metal tot power metal met hardrock, we zien alles de revue passeren en toch vormt alles een geheel. Ook als je het album terug herhaalt blijkt het te kloppen. Veel variatie, snelheid en goed in elkaar gestoken nummers zorgen voor drie kwartier metal op hoog niveau.

Rocking Klingon (85)

Pride & Joy Music PJM 12098

Tracklist: 1. Servants Of The Death 2. Cadavria 3. Face To Face 4. The Enemy Within 5. Inferno 6. A Change Of Heart 7. Carrier Of The Sunlight 8. The Light Of My Dreams 9. The Revenant