Vision Divine: When All The Heroes Are Dead

Liefhebbers van progressive power metal zullen ongetwijfeld ooit al kennis gemaakt hebben met het Italiaanse Vision Divine. De band werd immers reeds in 1998 opgestart. Eerst nog alles solo-projact van gitarist Olaf Thörsen maar al vlug kwamen door mensen bij en werd Vision Divine een full band. Het eerste album, Het titelloze ‘Vision Divine’, werd in 1999 gepresenteerd en sindsdien volgden nog zes andere albums die stuk voor stuk door fans van het genre en van de band uitstekend werden ontvangen. Dat zal met deze ‘When All The Heroes Are Dead’, album nummer acht dus, niet anders zijn. ‘When All the Heroes Are Dead’ opent, zoals zo goed als elk ander album in dit (sub)genre met een bombastisch, instrumentaal stukje dat meteen een bepaalde sfeer opwekt: een soort van thuiskomen. Daarna pas, worden alle ingrediënten die de sound van Vision Divine uitmaken pas kenbaar gemaakt. En die zijn reeds een tijdlang bekend: een machtige geoliëde machine met klaterende drumpartijen, stuwende basslijnen, krachtige riffs, een stevig keayboardtapijt, mooie inventieve gitaarsolo’s en sololijnen van de keys. Over de vocalen had ik het nog niet, want kersvers vocalist Ivan Giannini wachtte toch de moeilijke tak om in de voetsporen te stappen van Fabio Lione, een man met een staat van dienst bij een pak andere bands die boekdelen spreekt. Maar, de fans kunnen gerust zijn: Ivan trekt meer dan zijn streng. Zijn stem klinkt krachtig, melodieus en schittert evengoed in de gedreven, energieke stukken als dat die tot zijn recht komt in gesproken stukken en kalmere, rustige passages. Nog niet overtuigd? Check dan de videos op het wereldwijde web van ‘3 Men walk On The Moon’ of ‘Angel Of Revenge’.. Uitschieters in dit twaalf tracks tellend album zitten er naar mijn gevoel niet tussen, maar mindere nummers kom je heel zeker ook niet tegen. Met dit nieuwe albums zorgt Vision Divine opnieuw voor een heel sterk album dat mooi aansluit op hun discografie en dat een mooie plaats verdient in een collectie progressie power metal.

Luc Ghyselen (84)

Scarlet Records SC 365-0

Tracklist: 1. Insurgent 2. The 26th Machine 3. 3 Men Walk On The Moon 4. Fall From Grace 5. Were I God 6. Now That All The Heroes Are Dead 7. While The Sun Is Turning Black 8. The King Of The Sky 9. On The Ides Of March 10. 300 11. The Nihil Propaganda 12. Angel Of Revenge