Noveria: Aequilibrium

Hoe je van progessive (power) metal? Is bijvoorbeeld Symphony X een band waar je naar opkijkt? Leg je oor dan zeker ook eens te luisteren bij ‘Aequilibrium’, het derde full-album van Noveria. Dit Italiaanse gezelschap werd in 2013 opgestart in Rome en zorgde eerder reeds voor ‘Risen’ (2014), een debuutalbum dat ons van MUSIKA reeds danig kon bekoren. Opvolger ‘Forsaken’ (2017) vonden we zelfs nog net iets beter. ‘Aequilibrium’, het derde werkstuk van dit vijftal uit de buurt van Rome, gaat gewoon op dit elan verder. Van “een moeilijk derde album” is hier alvast geen sprake. Van zodra de heren ‘Waves’ inzetten, voel je dat dit goed komt. De mooie symbiose van kracht en melodie valt meteen op. Een pak tempo en ritme wisselingen zetten meteen de toon, maar dit alles wordt ook mooi afgewerkt in knap gearrangeerde nummers. Strakke drumpartijen (Omar Campitelli), pulserende en stuwende bassen (Andrea Arcangeli) , krachtige riffs (Francesco Mattei), mooie interventies op keyboards (onze landgenoot Julien Spreutels) zorgen voor een indrukwekkende sound. Die wordt dan volledig afgewerkt met inventieve flitsende gitaarsolo’s en de machtige, maar best wel soepele, vocalen van Francesco Corigliano die een streling vormen voor het oor en waarin kracht en melodie perfect samensmelten. Een opener om “u” tegen te zeggen. Maar als je denkt dat het vijftal dit hoge niveau kan aan houden tijdens de tien nummers die hierop volgen, ben je duidelijk aan het verkeerde adres. Integendeel misschien, want elk nieuw nummer voelt aan als een nieuw hoogtepunt. Op geen enkel moment kan je Noveria op een zwakker moment betrappen. De ene song boven een andere zetten is dut onbegonnen werk, daar elk nummer tot in de puntjes verzorgd wordt en heel gemakkelijk je aandacht vast houdt vanaf de eerste toon tot de laatste klank. Liefhebbers van het (sub)genre moeten deze ‘Aequilibrium’ van Noveria honderd procent zeker aan de collectie toevoegen. Anderen gunnen dit album best een luisterbeurt in de zaak waar ze hun albums kopen: wij, van MUSIKA, zijn er van overtuigd dat je met dit album de deur uit loopt. Dit is puur melodisch progressive metal luisterplezier!

Luc Ghyselen (95)

Scarlet Records SC 364-0

Tracklist: 1. Waves 2. The Awakening 3. New Born 4. Blind 5. The Nightmare 6. Broken 7. Collide 8. Stronger Than Before 9. Losing You 10. A Long Journey 11. Darkest Days