The Magpie Salute: High Water II

The Magpie Salute is een band opgestart in 2016 door ex-Black Crowes gitarist Rich Robinson. Het eerste album, ‘High Water I’ (augustus 2018) beschouwde Rich als een soort van test-case: laat ik samen met een aantal bevriende muzikanten wat jammen en dat op de markt brengen. We zullen wel zien wat de reacties zijn. Het werd een succes. Maar wat had je anders verwacht als die vrienden Mark Ford (gitaar), Sven Pipien (bass), John Hogg (vocals) Matt Slocum (keyboards) en Joe Magistro (drums) heten? De sound van The Magpie Salute omschrijven is een stuk moeilijker. Laten we het houden op een mooie mix van classic rock, psychedelica, blues, funk en americana. Denk aan bands als Grand Funk Railroad, Steppenwolf, Aerosmith, … ja zelfs wat Lynyrd Skynyrd of Crosby, Stills, Nash & Young en Bob Dylan. Op ‘High Water II’, een logische stap vooruit in vergelijking met het debuut, vind je twaalf nummers die stuk voor stuk groeien bij elke luisterbeurt. We horen een uitermate solide maar soepele ritmesectie, mooie melodieuze gitaarlijnen die op tijd een stond een pakketje blues afleveren, een mooi toetsentapijt die ondersteunt wanneer nodig maar ook eens in de spotlight komt te staan, en prachtige soulvolle vocalen die soms wat extra ondersteuning krijgen als het nummer daarom vraagt. Dit is werkelijk af in het subgenre. Soms denken we zelfs dat de gloriedagen van de classic rock terug zijn als we dit voor de zoveelste maal beluisteren. Van begin (‘Sooner Or Later’) tot en met het einde (‘Where Is This Place’) is dit een langgerekt oorgasme voor classic rock fanaten. Soms rustig en soulvol dan weer krachtig rockend om een volgende nummer te laten balanceren op de rand van psychedelica en / of blues. Of een pak van deze ingrediënten mooie door de blender gehaald en uit te groeien tot een schitterende symbiose. Ja, je begrijpt het, wij vinden ‘High Water II’ van The Magpie Salute een dijk van een plaat in zijn (sub)genre.

Luc Ghyselen (92)

Provogue Records / Mascot Label Group PRD 75801

Tracklist: 1. Sooner Or Later 2. Gimme Something 3. Leave It All Behind 4. In Here 5. You And I 6. Mother Storm 7. A Mirror 8. Lost Boy 9. Turn It Around 10. Life Is A Landslide 11. Doesn’t Really Matter 12. Where Is This Place