Hanging Garden: Into That Good Night

‘Into That Good Night’ is ondertussen het zesde album van de Finse doom band Hanging Garden. Deze heren enkel labelen als doom doet echter afbreuk aan wat ze weten te brengen: in hun muziek zitten heel wat meer progressieve elementen dan mening van hun genregenoten. Als je fan bent van groepen als My Dying Bride: You’re in for a ride! ‘Of Love And Curses’ opent het album en doet dit meteen met een dreunende riff die zo uit de catalogus van Ghost Brigade had kunnen komen. Cleane zang en grunts wisselen elkaar af. Het leadgitaarwerk doet meer denken aan post-rock waardoor het geheel meteen een eigen atmosfeer weet te creëren. ‘Fear, Longing, Hope And The Night’ is vanaf de eerste noot een melodische song die beukt en kraakt en voor mij een van de hoogvliegers op het album vormt. Ook de titeltrack ‘Into That Good Night’ gaat op hetzelfde elan verder, maar hier zeker zijn de cleane tussenstukken duidelijk op het betere post-rock werk berust. ‘Rain’ doet de zaken wat rustiger aan dankzij de piano-intro en wist mij te verrassen met een engelachtige vrouwenstem. Zeker wanneer de scream en de cleane zang elkaar afwisselen zorgt dit voor een ijzingwekkende combinatie. ‘Silent Sentinels’ en ‘Anamnesis’ gaan voort op dezelfde formule. In ‘Navigator’ wordt de sfeer opnieuw opgebouwd om een meeslepende, atmosferische song te worden met dank aan de voortreffelijke vrouwelijke zang. ‘Signs Of Affection’ sluit het album af en is meteen een perfect sluitstuk voor al wat voorging: het nummer is een combinatie van de beste elementen uit de vorige songs en weet te raken met een combinatie van atmosferische elementen en tegelijk uit te halen met een muur van distortion. Hanging Garden levert met ‘Into That Good Night’ een prima album af dat menig doom luisteraar zal bekoren. Verwacht hier echter geen radicaal afwisseling tussen de nummers, maar de stijl die Hanging Garden zich eigen heeft gemaakt, beheersen ze als geen ander.

Nathan Mussche (80)

LifeForce Records LFR 194

Tracklist: 1. Of Love And Curses 2. Fear, Longing, Hope And The Night 3. Into That Good Night 4. Rain 5. Silent Sentinels 6. Anamnesis 7. Navigator 8. Signs Of Affection