Dictated: Phobos

Dictated laat zijn derde album op de mensheid los en voor sommigen onder ons is dit wereldnieuws. Ik reken mezelf hierbij. Deze keer werd gekozen om de touwtjes zelf in handen te houden en Dictated kennende lijkt me dat een prima keuze. Dictated behoort ondertussen zeker tot de crème van de Nederlandse extreme death metal scene. Op het eerste gehoor zal ‘Phobos’ deze status alleen maar verstevigen. De band kiende een prima marketing strategie uit op social media, waarbij mondjesmaat aan meer en meer werd prijsgegeven met betrekking tot het album, hierbij werd het geduld van de fans zwaar op de proef gesteld, maar ik vermoed dat de band meer dan ooit ervan overtuigd is dat wat ze voort brachten zeker de moeite waard is om de fans een beetje te teasen. Opener ‘Hypso’, met ook Julien van Benighted is een trap onder je kont die kan tellen. Ik wist al dat de heren en dames van Dictated geen doetjes zijn, maar hier bewijzen ze toch dat dat een beetje ‘heavier’ niet genoeg is. Maar één ding weze duidelijk: hoe heavy Dictated ook speelt, steeds is het resultaat melodieus en groovy. De productie draagt daar zeker toe bij, … en die is af. Maar vooral de songs hebben ondanks hun heaviness een catchiness die kan tellen. Yorick’s vocals zijn schitterend als vanouds, en volgens mij is Yorick de beste Nederlandse zanger van het moment. Dit heeft uiteraard ook te maken met podium presence. Maar vergis u niet, Dictated telt vijf boegbeelden. Voor de volledigheid moeten we meegeven dat Jessica live de gitaar inruilt voor basgitaar. Verder is de line-up: Yorick op vocals, Sonja op gitaar en backing vocals, Koen op gitaar en Frank op drums. ‘Phobos’ telt elf nummers die elk over en bepaalde fobie gaan. Ik heb ook een fobie: Dictated-fobie. Die uit zich in verschillende vormen. Ik kom ’s nachts wakker en mijn Dictated cd’s zijn gestolen. Ik heb schrik dat ze binnenkort geen T-shirt in mijn maat meer zullen hebben of dat de vinyl uitverkocht zal zijn voor ik er één heb. Ik lijd er heel erg onder. Gelukkig krijg ik tijdig een nieuwe shotje Dictated zodat ik alsnog een normaal leven kan leiden. En de toekomst die ziet er rooskleurig uit om verschillende redenen. ‘Phobos’: alle elf goed. Binnenkort Dictated live in België op “Les Filles a l’honneur”. Benieuwd of Yorick tegen dan zijn vrouwelijke kant zal ontdekt hebben. En wie weet wat er ons nog te wachten staat. Ze verdienen in elk geval supersterren te zijn, alleen al op basis van wat ‘Phobos’ te bieden heeft. En als ze op een dag de “70.000 Tons Of Metal” line-up vervoegen of Hellfest of Wacken aandoen, dan solliciteer ik nu al om hun valiezen te mogen dragen. Dictated is de naam die je moet onthouden. ‘Phobos’ is de soundtrack om de de doden tot leven te wekken of de comateuzen weer tot de orde te roepen. Don’t fear! Just hear!

Frederik Blieck (99)

Independent release

Tracklist: 1. Hypso 2. Thalasso 3. Lysso 4. Taphe 5. Chira 6. Apeiro 7. Eisoptro 8. Glosso 9. Trypo 10. Athaza Gora 11. Atychi