KXM: Circle Of Dolls

KXM is een band bestaande uit drie klasbakken die eerst besloten om wat met elkaar te gaan jammen. Uiteindelijk vonden de heren hun materiaal zo goed dat er een album op de markt kwam en dat er een band uit geboren werd. KXM staat voor een letter uit de namen van de andere bands waarmee de heren furore maken. De “K” komt van Korn vanwaar je drummer Ray Luzier zou moeten kennen. De “X” staat voor King’s X en dan kom je terecht bij vocalist en bassist d’Ug Pinnick. En de “M” ten slotte vind je ook bij Lunch Mob en dan kom je terecht bij gitarist George Lynch. Een titelloos debuut was er in 2014, een album dat we wel naar waarde weten te schatten bij MUSIKA. In 2017 was er ‘Scatterbrain’, wat een volgende stap in het hoofdstuk KXM werd genoemd en nu is er dus deze ‘Circle Of Dolls’, waar het trio, naar eigen zeggen, hun beste werk tot nu toe heeft afgeleverd, maar dat zegt elke band van zijn laatste release. Of we het daarmee eens zijn, laten we in het midden. Feit is wel dat KXM hier dertien mooi opgebouwde en gearrangeerde nummers heeft neer gezet die je moeilijk in een bepaald (sub)genre kan onderbrengen. Wij houden het gemakshalve op alternative progressive rock, al dekt die term de lading niet volledig. Feit is wel dat je invloeden terug vindt die je ook bij de nadere bands van de heren kon waarnemen. Zo krijg je dus een mix van hard rock, heavy metal, nu metal, alternative rock en progressive rock te horen die de ene keer meer over helt naar alternative rock, en een volgende keer meer richting progressive rock uitgaat, om uiteindelijk eerder richting hard rock op te gaan. Een wat eigenzinnig allegaartje dus van stijlen die toch samen een geheel lijkt te gaan vormen. Zelf vinden we de nummers op ‘Circle Of Dolls’ niet altijd even geslaagd. Laten we bijvoorbeeld ‘Lightning’ erbij halen. Dit is een heel eigenzinnig opgebouwde nummer geworden waar we een tijdlang op onze honger blijven zitten. Het nummer kabbelt rustig verder, laat wat vreemde klanken in het geheel los die herhaald worden en wat op onze zenuwen werkt om uiteindelijk te eindigen met een wonderbaarlijke gitaarsolo. En het is eigenlijk pas telkens als George Lynch een gitaarsolo neerzet dat we echt over de streep worden getrokken. We moeten dus tot de conclusie komen dat ‘Circle Of Dolls’ geen hapklare brok muziek is geworden, maar een album die bij elke luisterbeurt nog iets meer van zijn geheimen prijs geeft. Toch zijn we niet gewonnen voor elk idee van dit trio virtuozen – zo missen we persoonlijk wat krachtiger passages. Terwijl we ook niet echt staan te springen voor het stem timbre van d’Ug, maar dat is natuurlijk een eigen oordeel en zoals men wel eens zegt “over kleuren en geuren valt niet te discussiëren”.

Luc Ghyselen (72)

Frontiers Records FRCD 990

Tracklist: 1. War Of Words 2. Mind Swamp 3. Circle Of Dolls 4. Lightning 5. Time Flies 6. Twice 7. Big As The Sun 8. Vessel Of Destruction 9. A Day Without Me 10. Wide Awake 11. Shadow Lover 12. Cold Sweats 13. The Border