Sascha’s Paeth’s Masters Of Ceremony: Signs Of Wings

Wie de afgelopen twintig à dertig jaar liefhebber is van hard rock, heavy metal, progressive metal, power metal of symphonic metal moet ooit al eens op de naam Sascha Paeth zijn gebotst, daar de man als producer, gitarist, bassist of mixer aan tal van albums en projecten heeft mee gewerkt. Even wat namen spuwen en kijken of je daar iets van herkend: Heavens Gate, Gamma Ray, Angra, Kamelot, Rhapsody, Edguy, Epica, Aina, Avantasia. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Nu heeft de man een nieuw project (of is dit echt een hechte band?) opgestart: Sascha Paeth’s Masters Of Ceremony. Hoe dan ook, met ‘Signs Of Wings’ is het eerste full-album een feit. Naast Sascha als superbe gitarist vinden we hier al even gerespecteerde muzikanten terug. Felix Bohnke (drums) en André Neygenfind (bass) ken je misschien van bij Avantasia. Corvin Bahn (keyboards) verdiende zijn strepen bij Crystal Breed of zag je eerder op tournees van Gamma Ray of Uli Jon Roth. Klasbakken met andere woorden die hier dan ook een een fantastische sound neer zetten (met zo’n mixer en producer aan het roer, kan het bijna niet anders dan perfect klinken). Voeg daar dan uitstekende opgebouwde composities aan toe die zowel pakken kracht als melodie bevatten en je verkrijgt alle ingrediënten om tot een top plaat te komen. Of toch niet? Er is nog iets die voor onheil kan zorgen: de vocalen. Maar, hey, vrees niet, ook op dit vlak ontdekte Sascha een absolute parel! Adrienne Cowan was eerder te horen op albums van Light & Shade, Seven Spires en Winds Of Plague, maar lijkt hier tot volledige wasdom te komen. Wat een stem, wat een precisie, wat een kracht, … kortom gewoonweg de perfecte stem om de nummers van Masters Of Ceremony vocaal op te luisteren. Wij zitten hier te kwijlen bij zo’n muzikale en vocale pracht. Het is een tijdje geleden dat we nog zo omver werden geblazen door een debuutalbum. Vanaf opener ‘The Time Has Come’ tot en met de afsluiter ‘Signs Of Wings’ worden we gegrepen door zoveel kracht, melodie en schoonheid. Nergens laat het vijftal een steekje vallen. Prachtige composities en arrangementen, super gitaarwerk met flitsende adembenemende solo’s, stevige maar zo’n soepele onderbouw van bass en drums, knappe keyboardklanken en superbe vocalen. Zelfs een vrij zeemzoete ballade (‘The Path’), wat meestal voor een enorme afknapper zorgt bij ondergetekende, passeert probleemloos de revue, ook al omdat de pianobegeleiding wordt ondersteund door strijkers en de vocalen van Adrienne overweldigend te noemen zijn in al hun schoonheid. De overige tracks hebben voldoende kracht om je meteen terug tot de orde van de dag te roepen. ‘Signs Of Wings’ kan je als liefhebber van zowel heavy metal, power metal, symphonic metal en progressive metal probleemloos aan je collectie toevoegen. Sascha Paeth’s Masters Of Ceremony: een naam om te onthouden!

Luc Ghyselen (95)

Frontiers Records FRCD 984

Tracklist: 1. The Time Has Come 2. Die Just A Little 3. Radar 4. Where Would It Be 5. My Anarchy 6. Wide Awake 7. The Path 8. Sick 9. Weight Of The World 10. Bound In Vertigo 11. Signs Of Wings