Stozhar: Coldness Of Fights In The Embrace Of Winter

Ooit al gehoord van het Russische Stozhar (Стожар) uit Yaroslavl? Wij tot onlangs in ieder geval nog nooit. Stozhar werd in 2005 opgestart door Yaroset (gitaar, vocals en voornaamste componist van de band) en zorgt voor een mix van folk metal en (Slavic) pagan metal. Eerst nog enkel met Elena Lebedeva die instond voor de vrouwelijke vocalen, maar Elena verliet de band in 2007 en is dus enkel te horen op de demo. Vanaf 2010 werd Stozhar een echte full-band, al staat die geregeld op “pauze”. Een eerste full-album was er 2013. Albums nummer twee en drie volgden in respectievelijk 2014 en 2016 (de titels gaan we u besparen). En nu is Stozhar er opnieuw met een vierde creatie. ‘Холодом битв в объятья зимы’ (‘Coldness Of Fights In The Embrace Of Winter’) telt zeven vrij lang uitgesponnen composities waar een pak kracht van uit gaat, al komen er ook wat rustgevende fragmenten langs. Waarover men het hier heeft is ons een echt raadsel: wij snappen alvast geen bal van de teksten. Maar dit mag geen belemmering zijn om, indien je van pagan metal houdt, deze Stozhar een kans te geven. De muziek is voor het merendeel heel opwindend en energiek en raast dan ook als een bezetene heen en weer. Toch komen er ook mooie melodieuze sfeervolle rustgevende passages langs. Die zorgen voor extra variatie. Wat betreft de gebruikte instrumenten, horen we alvast een heel stevige basis van gitaar, drums en bass, aangevuld met wat keyboards. Maar ook akoestische instrumenten als fluit, accordeon en doedelzak worden gebruikt en mogen frequent de hoofdrol opeisen. En verder zijn er de uiterst rauwe en ruwe mannelijke vocalen en de krachtige cleane vrouwelijke vocalen die tegen elkaar worden uitgespeeld. Het zorgt in ieder geval voor heel wat variatie en daar zijn we best wel voor te vinden. Maar echt volledig werden we toch niet over de streep getrokken, daar we niet zo’n fan zijn van de toch iets te zware en rauwe mannelijke vocalen, al maken bezieling en energie veel goed. Dit neemt echter niet weg dat liefhebbers van (Slavic) pagan metal hun oor hier te luisteren mogen leggen: hoogstwaarschijnlijk zal dit vierde werkstuk van Stozhar (Стожар) in hun collectie terecht komen.

Luc Ghyselen (80)

Stygian Crypt Productions SCP 100

Tracklist: 1. Yarost’ 2. Holodom Biv V Obyatya Zimy 3. Raspleskalas’ Stuzha 4. Nochi Horovod 5. Golos Mechei 6. Slavyanskaya Sila 7. Pamyat’