Torpor: Rhetoric Of The Image

Het Londense Torpor begon in 2012 te timmeren aan de weg naar de absolute top binnen de sludge metal. In 2015 verscheen het debuut ‘From Nothing Comes Everything’ en nu is er eindelijk de langverwachte opvolger: ‘Rthetoric Of The Image’. Opener ‘Benign Cirlce’ zet al meteen de toon met neerslachtige sludge, tot de echoënde noise, volledig opengedraaide distortion en grauwe vocals je recht in je bakkes knallen. Traag, slopend en vooral heerlijk op je trommelvliezen inhakken. Met elke nieuwe sequens wordt het nog net ietsje zwaarder en verstikkender. Na al die versmachtende druk krijgen we even een adempauze, maar daarna wordt het zo mogelijk nog meer beuken (en dat is vrij letterlijk te nemen). Heerlijk is ook hoe deze jongens aanvoelen dat enige afwisseling nodig is om deze plaat te overleven. ‘Two Heads On Gold’ is een mystieke soundscape, maar het sludgemonster schuilt steeds om de hoek, klaar om uit te halen. Met ‘Enigmatic Demand’ wordt de noise – na een ijskoude soundscape van vier minuten – nog hoger opgevoerd, maar het is steeds zeer beeldend berekend (ik heb normaal een hekel aan noise maar dit is echt fantastisch). ‘Mouths Full Of Water, Throats Full Of Ice’ is weer de verademing met een kalmerende vrouwenstem. ‘Mourning The Real’ speelt dan weer alles kapot in een slopende finale. De Londenaars halen nog eens al hun frustraties, verdriet en woede uit de kast en af en toe verzwakt dit zestien minuten durende nummer al eens, maar alleen maar om weer heerlijk sterk te komen aanzwellen. Het slot is gewoon zes minuten knallen geblazen. Dit is een plaat die je moet hebben en een band die je live moet zien. Puik werk!

Sam Bruynooghe (95)

Sludgelord Records

Tracklist: 1. Benign Circle 2. Two Heads On Gold 3. Enigmatic Demand 4. Mouths Full Of Water, Throats Full Of Ice 5. Mourning The Real