Endseeker: The Harvest

De Duitse markt op metalgebied is enorm, het aantal Duitse bands in tal van subgenres is al even indrukwekkend en een pak bands maken nooit de oversteek naar Europees succes, laat staan wereldsucces. Endseeker is een death metal band die in 2014 werd opgestart en waar ondergetekende al wel iets van had gehoord, maar nog niet echt had bij stil gestaan. Endseeker zorgde in 2015 voor de ep ‘Corrosive Revelation’, waarna in 2017 een eerste full-album op de markt kwam: ‘Flesh Hammer Prophecy’. Nu is er met ‘The Harvest’ het tweede album, een heel brutaal stuk death metal geweld met veel aandacht voor traditie, maar met de nodige ingrediënten om het fris en hedendaags te houden. Dat “fris” is maar bij wijze van spreken, want vanaf opener ‘Parasite’ gaat het er krachtig, heftig en hondsbrutaal aan toe. Meteen voel en weet je wat je gaat krijgen: tracks die een “no prisoners taken”-attitude uitstralen en die verwoed, krachtig en energiek om zich heen stampen. Het tempo wordt een paar maar gedrukt – voorbeelden hiervan zijn ‘Cure’ en ‘Epitome Of Decadence’ – maar ook dit zijn krachtig en brutaal op je in beukende tracks geworden. Het vijftal – Lenny (vocals), Jury en Ben (gitaren), Eggert (bass) en Kummer (drums) – houdt negen tracks lang hun niveau aan en zorgt zo voor een stevige aanvulling in hun discografie. Wie echter kiest voor digipack versie – en waarom zou je dat als death metal liefhebber niet doen? – van ‘The Harvest’ krijgt er nog een tiende track bij. Megadeath’s ‘Symphony Of Destruction’ krijgt een nieuw jasje aangemeten en treed zo in de voetsporen van Entombed’s Supposed To Rot’ en Bolt Thrower’s ‘Powder Burns’, twee nummers die de heren eerder coverden. En ja, het klinkt best wel geslaagd en past bovendien zeker in het totaalplaatje dat Endseeker hier neerzet. Mika Lagrén (Grave) speelde de gitaarsolo in. Besluit: ‘The Harvest’ van Endseeker is geen wereldschokkend album, maar zal overduidelijk geen mal figuur slaan in een collectie death metal albums.

Luc Ghyselen (75)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Parasite 2. Pulse 3. Cure 4. Spiritual Euphoria 5. Whores Of War 6. The Harvest 7. Epitome Of Decadence 8. Immortalized 9. Vicious Devourer 10. Symphony Of Destruction