Negator: Vnitas Pvritas Existentia

Het Duitse Negator timmert reeds sinds 2003 aan de weg naar muzikale roem. Tot op heden is de band vooral populair in Duitsland. Maar misschien brengt dit vijfde full-album daar verandering in, want het vijftal zorgt hier voor een heel krachtige, energieke en gedreven set black metal met occulte inslag. ‘Vnitas Pvritas Existentia’ telt tien nummers die knap werden opgebouwd en een band laten horen die het naar zijn zin heeft in het genre. Dit bewijzen ze tien nummers lang. De brutaliteit druipt er van af, terwijl je omgeven wordt door een diepe duisternis die zo uit de diepe krochten van de hel afkomstig lijkt. Voeg daar de krachtige vocalen aan toe en je wordt meegezogen in een intense en gedreven rit die het vijftal voor je uittekent. De heren kiezen duidelijk voor traditional black metal, maar vergeten absoluut niet om er wat moderne twists aan toe te voegen. Ook de melodie werd absoluut niet vergeten zodat dit echt geen oeverloos gebeuk is geworden, maar een beklijvend sterk geheel met vele tempo en ritme veranderingen. Kortom: black metal zoals wij het wel smaken. Vanaf de eerste klanken van opener ‘Temple Of Light’ zit de sound goed en wordt je meegezogen in de duistere, occulte black metal sfeer van Negator. Dankzij een pak variatie slaagt het vijftal er ook moeiteloos in om je aandacht iets meer dan vijfenvijftig minuten vast te houden, zodat je pas tot rust komt na de laatste tonen van afsluiter ‘Der Ruf Der See’, het enige Duitstalige nummer op dit schijfje. En alhoewel we niet echt fan zijn van de Duitse taal, kunnen we hier niets op aanmerken. Dit past perfect in de grimmige, donkere atmosfeer die Negator hier neerzet. Met andere woorden: indien je liefhebber bent van black metal mag je deze ‘Vnitas Puritas Extentia’ van Negator zonder verpinken gaan ophalen bij je platenboer.

Luc Ghyselen (90)

Massacre Records MASDP 1073

Tracklist: 1. Temple Of Light 2. Sangvis Serpentis 3. Χαῖρε Φῶς(Khaire Phos) 4. Pyroleophis 5. Prophets Of Fire 6. Ritvs Sex 7. Regnvm Spiritvs Immvndi 8. Et Verbvm Caro Factvm Est 9. Rite Of The Trident 10. Der Ruf Der See