Nightstalker: Great Hallucinations

Vijfentwintig jaar na het verschijnen van hun debuut ‘Side FX’ gooit de Atheense rockformatie Nightstalker ons hun achtste langspeler ‘Great Hallucinations’ in het aangezicht. Zij het dan zachtjes: de plaat is allesbehalve een exploot van agressie. Als je een sfeer zou moeten kiezen om dit album te omschrijven, zou “gezelligheid” waarschijnlijk wel het juiste woord zijn. Opener ‘Black Cloud’ is meteen het meest up-tempo en groovy nummer van het album. De eerder rustige tracks zijn echter niet minder meeslepend! ‘Sweet Knife’ is een ironische lullaby en het poppy ‘Sad Side Of The City’ lijkt wel de rock-versie van een smartlap met het koortje van falsetstemmen en natuurlijk Argy’s kenmerkende, charmant zeurderige vocals. ‘Seven Out Of Ten’ gaat dan weer meer naar de slome, gloomy doomy kant. Fans van Black Sabbath zullen dit zeker appreciëren, net als de rock & roll met geinig steigerende gitaren in ‘Cursed’ en ‘Hole In The Mirror’! Natuurlijk is ook dit album doordrenkt van een aantal psychedelische stoner riffs en solo’s (‘Black Cloud’, ‘Sad Side Of The City’, ‘Half Crazy’, ‘Great Hallucinations’, …), baadt het album in een rock & roll sfeer en is een prominente plaats voorzien voor het puike basswerk van Andreas Lagios. Titeltrack en afsluiter ‘Great Hallucinations’ combineert ten slotte al het beste van Nightstalker! Een plaat die muziekliefhebbers uit heel verschillende contexten zal aanspreken en heel toegankelijk is, maar toch kwaliteitsvol blijft. Wie de Atheense sensatie live wil bewonderen, dient zich op zondag 27 oktober naar Jeugdhuis Asgaard in Gent te reppen voor een exclusieve Belgische show bij No Name Collective.

Sam Bruynooghe (82)

Heavy Psych Sounds HPS 111

Tracklist: 1. Black Cloud 2. Sweet Knife 3. Sad Side Of The City 4. Seven Out Of Ten 5. Cursed 6. Half Crazy 7. Hole In The Mirror 8. Great Hallucinations