Thobbe Englund: Hail To The Priest

Thobbe Englund is je misschien bekend als voormalig gitarist bij Sabaton, maar deze multi-instrumentalist werkt ook als geluidstechnicus en producer. Een eigen band heeft hij ook en die is actief onder de eenvoudige naam van Thobbe Englund. Met ‘Hail To The Priest’ heeft Thobbe een eerbetoon aan zijn grootste helden op de markt gebracht: Judas Priest. Tien nummers selecteerde hij uit het enorme aanbod aan nummers dat Judas Priest afleverde. Ook twee nummers van Fight (‘Immortal Sin’ en ‘Into The Pit’), de band waar Rob Halford in de jaren negentig mee op pad trok, haalden dit album. En hoe goed men ook probeert coverversies neer te zetten, altijd ga je, misschien onbewust, gaan vergelijken met het origineel. En, naar mijn smaak, valt het voordeel bijna altijd uit voor de originele versies. Dat is op deze ‘Hail To The Priest’ niet anders. Ik wil de verdiensten van Thobbe Englund niet in twijfel trekken, maar aan nummers als ‘The Sentinel’, ‘The Ripper’ of ‘Hellbent For Leather’ kan je niets meer toevoegen: de definitieve versies werden door Judas Priest neergezet. En verder klinkt Thobbe bijlange na niet als Rob Halford, zodat een aantal van de hoge uithalen niet het niveau halen van de Rob Halford uithalen. Maar dit betekent niet dat Thobbe Englund hier echt minderwaardig werk heeft afgeleverd. Integendeel, met een pak respect voor deze klassiekers, al dan niet goed bekend bij het grotere publiek, zorgt hij toch voor mooie versies van deze nummers. Of je dit album in huis moet halen, hangt af van de hoeveelheid Judas Priest je in huis wil hebben staan, want met dit “tribute”-album zorgt Thobbe Englund toch wel voor krachtig en mooi eerbetoon.

Luc Ghyselen (72)

Metalville

Tracklist: 1. The Sentinel 2. The Ripper 3. Reckless 4. Immortal Sin 5. Hellbent For Leather 6. Burn In Hell 7. Blood Red Skies 8. Desert Plains 9. Between The Hammer And The Anvil 10. Into The Pit 11. Before The Dawn 12. I’m A Rocker