Sons Of Apollo: Live With The Plovdiv Psychotic Symphony

Sons Of Apollo kan beschouwd worden als een Amerikaanse progressive metal supergroep. Het gezelschap, opgestart in 2017, telt immers niets anders dan superbe muzikanten die hun sporen reeds lang verdienden bij tal van andere bands. Mike Portnoy (drums) en Derek Sherinian (keyboards) kennen elkaar reeds van bij Dream Theater. Billy Sheehan (bass) ken je dan weer van bij o.a. The Winery Dogs. Ron “Bumblefoot” Thal heeft, o.a., een verleden bij Guns ‘n’ Roses, en vocalist Jeff Scott Soto heeft zijn eigen band, Soto genaamd, maar zou je ook moeten kennen van bij o.a. W.E.T. Voldoende klasse lijkt ons om zelf met een klassevol materiaal uit te pakken. En dat doet Sons Of Apollo wel degelijk: debuutalbum ‘Psychotic Symphony’ uit 2017 werd lovend ontvangen. Intussen trok men ook op tournee met deze bezetting om dit album te ondersteunen. Opnieuw bleven lovende kritieken niet uit. En nu is er deze ‘Live With The Plovdiv Psychotic Symphony’, een album dat verkrijgbaar is in verschillende formaten, gaande van Blu-Ray, over 3cd/dvd en tal van speciale edities. Deze live opnames gebeurden op 22 september van vorig jaar en laten een band horen die precies weet hoe een publiek te bespelen zonder aan klasse en vernuft in te boeten. Tijdens het tweede deel van deze gigantische show werd het Plovdiv Symphony Orchestra opgetrommeld om nog voor iets extra’s te zorgen. Al was dit reeds meer dan voldoende voorhanden met o.a. een medley van Queen-nummers. En toch was niet alles rozengeur en maneschijn. Want, eerlijk gezegd, een bass solo, een keyboard solo, een speciale gitaar solo, een drum solo, een solo spot voor vocalist Jeff: Dit werkt inderdaad goed tijdens een live concert wanneer je echt wordt meegezogen door de flow en de vibes, maar tijdens het beluisteren van de opnames achteraf? Daar heb ik, persoonlijk dan toch, mijn bedenkingen bij. Hetzelfde met die zogenaamde “meezingmomenten”: dat werkt als je in de flow bent en de vibe van het concert goed aanvoelt, maar op een cd … En nee, naar de beelden heb ik alsnog niet gekeken – ik ben niet echt een liefhebber van live concerten op dvd of Blu-ray –, maar ik vermoed dat alles tiptop in orde zal gefilmd zijn, maar opnieuw … ik ga dus veel liever zelf naar een concert om het echt “live” mee te maken dan dat ik, hoe goed het concert ook is geweest, later moet gaan herbeluisteren en / of herbekijken. En dan werken die solo-momenten, voor mij althans, erg storend. Maar goed, dit neemt niet weg dat Sons Of Apollo hier zijn beste beentje heeft gezet en de liefhebbers van het progressive metal genre in het algemeen en de band in het bijzonder hier een vette kluif zullen aan hebben. Die fanaten mogen dan ook gerust wat extra punten bij mijn waarderingscijfer bij tellen.

Luc Ghyselen (75)

InsideOut Music

Tracklist: 1. God Of The Sun 2. Signs Of The Time 3. Divine Addiction 4. That Metal Show Theme 5. Just Let Me Breathe 6. Billy Sheehan Bass Solo 7. Lost In Oblivion 8. Jss Solo Spot: The Prophet’s Song/Save Me 9. Alive 10. The Pink Panther Theme 11. Opus Maximus 12. Kashmir 13. Gates Of Babylon 14. Labyrinth 15. Dream On 16. Diary Of A Madman 17. Comfortably Numb 18. The Show Must Go On 19. Hell’s Kitchen 20. Derek Sherinian Keyboard Solo 21. Lines In The Sand 22. Bumblefoot Solo Spot 23. And The Cradle Will Rock 24. Coming Home