Kurgan: Yggdrasil Burns

Kurgan, waar hadden we de naam eerder weer gehoord? Er was een Amerikaans black metal gezelschap met die naam, maar die hielden het niet echt lang vol. Een andere Amerikaanse band gebruikte ook al die naam maar situeerde zich eerder in de richting thrash metal / death metal. Maar deze Kurgan komt uit Denemarken en zorgt voor een stevige set melodic death metal waarin je wat black metal, wat thrash metal en een pak Viking metal in ontdekt, zodat deze Kurgan misschien nog het best te vergelijken valt met Amon Amarth. ‘Yggdrasil Burns’ is het debuut van dit vijftal en telt tien kanp opgebouwde en gearrangeerde nummers. Opener ‘Hellstorm’ opent aarzelend, maar al vlug steekt een krachtige storm op waar kracht en melodie hand in hand gaan. De voornaamste trekpleisters zijn de rauwe, zware en diepe vocalen en de indrukwekkende gitaarsolo’s. Voeg daar een stevige onderhuidse dreiging aan toe en je hebt voldoende ingrediënten om de aandacht vast te houden. De weg is gekozen en ‘The Fall Of Asgard’ sluit daar naadloos bij aan. Geen aarzelend aftasten dit keer, maar gewoon stevig en krachtig beuken zonder het melodische aspect uit het oog te verliezen. Een indrukwekkende gitaarsolo loopt opnieuw met de meeste aandacht weg. Er wordt nog een tandje bijgestoken tijdens het titelnummer waar, net zoals in de eerste nummers, opnieuw voldoende variatie in tempo en ritme steekt om je aandacht vast te houden. De heren – Brian Sune Petersen (vocals), Thomas Hvisel (lead gitaar), Jesper Myrup Andersen (rhythm gitaar), Thor Holmen Petersen (bass, backing vocals) en Charlie Selvig Jensen (drums) – blijven zorgen voor mooi opgebouwde songs en liefhebbers van het genre worden zo op hun wenken bediend. Vooral de melodieuze en inventieve gitaarsolo’s blijven met de meeste aandacht lopen, maar zonder de solide en betrouwbare basis van bass, drums, en ritme gitaar zou dit niet blijven boeien. De stevige riffs en de werkelijk bijpassende diepe zware vocalen zorgen voor de ruwbouw. Die krijgt dan nog wat extra accentjes – zoals een stukje akoestische gitaar in ‘Send Me A Raven’ of een stevige regenbui tijdens de intro van ‘Rise’ – en zorgt zodoende voor een mooi eindresultaat. De tien tracks op deze ‘Yggdrasil Burns’ hebben ons alvast overtuigd en zo kan dit Kurgan mee ten strijde trekken in het kielzog van Amon Amarth.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records MASCD 1101

Tracklist: 1. Hellstorm 2. The Fall Of Asgard 3. Yggdrasil Burns 4. Send Me A Raven 5. Kill The Enemy 6. Rise 7. Für Lise 8. Evil Dead 9. Regicide (The King Has Fallen) 10. Over The Lands, Into The Sea…