Botanist: Ecosystem

Bijna exact twee jaar na de release van het bejubelde ‘Collective: The Shape Of He To Come’ brengt het Californische black metal gezelschap Botanist de tweede langspeler als volwaardige band (hoewel dat relatief is met een speeltijd van amper vijfendertig minuten): ‘Ecosystem’. De voornaamste thema’s blijven behouden: mooi natuurartwork in de vorm van een kroon van wortels en pijnbomen, een combinatie van gekwelde screams en liturgische zang – en vooral de unieke vervanging van gitaren door hammered dulcimers, wat nog steeds de perfecte toon zet voor het centrale thema van de band: de wereld van de planten en de ondergang van de mens. Op het vlak van mastering is ‘Ecosystem’ een serieuze stap vooruit: de dulcimers verzuipen niet meer in een overflow van bas en drums en komen nu mooi tot hun recht. Op het vlak van metal – en eigenlijk ook over het algemeen – wordt er toch weer een klein stapje achteruit gezet… Alles is heel eenvoudig en meer complexe opties worden nog steeds totaal genegeerd. Uitzonderingen hierop zijn ‘Disturbance’, dat de ietwat klungelachtige post metal tour op gaat, ‘Acclimation’, dat de monotonie breekt met een paar bizarre ritmes en de wel degelijk geweldige afsluiter ‘Red Crown’ dat ons meer terugneemt naar de post black. En de dulcimers blijven een originele manier om ons naar een andere, exotische oerwereld mee te slepen, maar veel meer dan op ‘Collective’ blijken de mogelijkheden om hiermee echte metal te maken, toch beperkt te zijn. Bovendien lijken drums en dulcimers een beetje naast elkaar te zweven, nergens komt het echt tot harmonie … ‘Sphagnum’ en ‘Abiotic’ zijn bijvoorbeeld wel leuke nummers, maar eerder omwille van de link met middeleeuwse composities en sfeer en het duistere, onheilspellende toontje dat er bijna onmerkbaar insluipt. Dat sinistere toontje is trouwens ook een nieuwe constante in dit album: terwijl de dulcimers op ‘Collective’ nog een tedere, harmonieuze kant hadden, is dit op ‘Ecosystem’ totaal niet meer het geval. De sfeer blijft heel duister en onheilspellend. Na de uitroeiing van de mensheid, ging er duidelijk iets heel erg mis in het rijk der planten …

Sam Bruynooghe (55)

Aural Music aura035

Tracklist: 1. Biomass 2. Alluvial 3. Harvestman 4. Sphagnum 5. Disturbance 6. Acclimation 7. Abiotic 8. Red Crown