Nordkväde: Visdom & Makt

Nordkväde is een Zweeds black metal duo – Marcus Frisk (gitaar, bass) en Olle Olsson (vocals) – dat in 2017 werd opgestart. Het negen tracks tellende ‘Visdom & Makt’ is het debuutalbum van de heren. Nordkväde brengt niets nieuws maar zorgt wel voor oerdegelijke black metal met teksten die zich o.a. in de natuur en de Noorse mythologie verdiepen, ook al niets nieuws dus. Toch zorgt het duo vanaf opener ‘Kyla’ dat je meegezogen wordt in hun verhaal. Het duo raakt “de gevoelige snaren” op de juiste momenten en zorgt voor een krachtig, donker en dreigend geheel. Dankzij wisselingen in tempo en ritme blijft Nordkväde onze aandacht vast houden en dat tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘När Ljuset Brunnit Ut’. Wie de band al volgt vanaf de opstart zal bemerken dat een van de nummers van de demo (2017), die enkel digitaal te vinden was, hier terug keert: ‘Runor Ska Ristas (Igen)’ is een wild om zich heen slaande, gedreven track. Ook ‘Allfader’ en ‘Vandringsfärd’ zullen door de fans gekend zijn, daar beide nummers eerder als single werden uitgebracht. Met ‘Visdom & Makt’ zorgt Nordkväde ervoor dat een heel pak black metal fanaten opnieuw een stevig zwartgeblakerd album aan hun collectie kunnen toevoegen. Absolute top is dit niet, maar het album zal zeker geen slecht figuur slaan in je black metal collectie.

Luc Ghyselen (80)

Naturmacht Productions NP 107

Tracklist: 1. Kyla 2. Eldregn 3. Runor Ska Ristas (Igen) 4. Vandringsfärd 5. Allfader 6. Troll 7. Höstens Dimma 8. Ljuset 9. När Ljuset Brunnit Ut