Rexoria: Ice Breaker

Alhoewel Rexoria pas drie jaar geleden het levenslicht zag, duikt deze productieve band vaak op. Na het uitbrengen van twee ep’s (‘Moments Of Insanity’ in 2016 en ‘The World Unknown’ in 2017), gevolgd door hun debuut ‘Queen Of Light’ van vorig jaar is deze ambitieuze Zweedse melodieuze metal band al terug met een verzameling van twaalf nummers, waar kracht, techniek en melodie hand in hand gaan. De band bestaat uit bassist / gitarist Jonas Gustavsson, gitarist Cristofer Svensson, drummer Martin Gustavsson en de charismatische zangeres Frida Ohlin. ‘Velvet Heroes’ opent met een combinatie van traditionele metal met power metal elementen. De vocalen van Frida matchen perfect met de strakke riffs. De variatie in tempo is niet vernieuwend in het genre, maar wel tof. De vaak klassieke opbouw werkt aanstekelijk, zoals in het gevecht van snedige gitaren in ‘Fight The Demons’. Een strak tempo pompt het nummer verse lucht in. ‘Endless Nights’ is iets trager, maar toch te ritmisch om ballad te noemen. De gedoseerde portie kracht die Frida brengt is zonder meer knap te noemen. Er is bij momenten stukjes van een hymne te ontdekken in het anders traditionele ‘In The Wild’. Een van mijn favoriete tracks. Voor veel variatie zitten we goed bij ‘Reach For The Heavens In Time’. Een positief inzettende melodie en een mooi arrangement nodigt uit en door de breaks en tempoveranderingen durven ze de randjes opzoeken. Titeltrack ‘Ice Breaker’ is een pure klassieker en na de korte instrumentale break, ‘Wind And Rain’, komen we bij ‘The Rise Of The Phoenix’, waar enkele gothic, klassieke en power metal invloeden te bespeuren zijn. Ook ‘Brothers Of Asgaard’ kent die power metal tint, deze keer met een strak ritme. Maar snelheden worden gebroken in ‘The Raging Thunder’ op een dreigend ritme van 333 bpm. Ook het melodieuze ‘Roaring’ zet een tandje bij. Gastvocalist Niklas Isfelt zorgt dat het slotnummer ‘Var Verklinget’ een bombastische hymne wordt. Met folk en power metal invloeden, klassieke en NWOBHM stijlen creëren ze een goed album dat makkelijk over en over te verteren valt. ‘Ice Breaker’ kent geen echte toppers, maar gaat ook nergens uit de bocht. Vrij aangenaam nieuw werk dus van Rexoria!

Rocking Klingon (80)

Pride & Joy Music PJM 12067

Tracklist: 1. Velvet Heroes 2. Fight The Demons 3. Endless Nights 4. In The Wild 5. Reach For The Heavens In Time 6. Ice Breaker 7. Wind And Rain 8. The Rise Of The Phoenix 9. Brothers Of Asgaard 10. The Raging Thunder 11. Roaring 12. Var Verklinget