Disillusion: The Liberation

Disillusion: een band die ik niet kende, maar na enig opzoekwerk blijkt dit toch een gerenommeerde prog metal band te zijn die echter al dertien jaar geen nieuwe cd meer produceerde. ‘The Liberation’ is ook slechts hun derde album. Gezien ik wel fan ben van dit genre en de lovende kritieken die ik op het internet las van deze Duitse band uit Leipzig was ik wel benieuwd naar deze band. En inderdaad, na het beluisteren van het eerste volwaardig nummer, ‘Wintertide’, begreep ik waarom vele fans de come back van deze band bejubelen. Het twaalf minuten durende nummer is geniaal. Scheurende, waanzinnig complexe, gitaarriffs en lichte grunts worden perfect afgewisseld met rustiger, melodieuze stukken. Je waant je op een rollercoaster van diverse muziek– en zangstijlen die perfect in elkaar vloeien: het doet aan Opeth denken. ‘The Great Unknown’ begint snoeihard met een death metal sound om dan weer zeer melodieus verder te gaan. Prima cleane zang trouwens op dit nummer. ‘A Shimmer In The Darkest Sea’ is nog zo’n pareltje. Het begint kabbelend met schitterende percussie en is een prachtig melancholisch nummer. ‘The Liberation’ begint dan weer zeer heavy. Pure death metal zowaar om dan over te gaan tot stevige metal met cleane zang om dan na vijf minuten stil te vallen en zang die overgaat naar verteltoon en we muzikaal trage prog met schitterend gitaarwerk te horen krijgen met weer die mooie cleane zang. ‘Time To Let go’ is weer zo’n schitterend melodieus nummer: kort maar enig mooi. Afsluiten doen we op dit schitterend album met ‘The Mountain’. Het begin is adembenemende prog met pakkende zang en muzikaal kruipt dit nummer onder je huid. Pas na acht minuten wordt het weer een stuk harder. Dit album heeft meerdere luisterbeurten nodig om alle facetten van deze geniale maar complexe muziek te bevatten maar hoe meer je dit beluistert, hoe beter je het vindt en dat is nu éénmaal hét kenmerk van topalbums. Fans van Disillusion zullen in extase geraken bij het beluisteren van dit album. Waaw!!!

Bart Verlinde (93)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. In Waking Hours 2. Wintertide 3. The Great Unknown 4. A Shimmer In The Darkest Sea 5. The Liberation 6. Time To Let Got 7. The Mountain