Foscor: El Sepulcres Blancs

Alweer een album van Foscor om te reviewen: ik ben ondertussen echt wel fan geworden van deze Catalaanse band. ‘El Sepulcres Blancs’, vertaald ‘The Witte Tombes’, is al het zevende werk van deze band die oorspronkelijk melancholische black metal speelde maar in de loop der tijden hun muziek zag evolueren naar donkere, melancholische metal of post rock met progressieve invloeden. Van black metal en gegrunt is geen sprake meer. Eerder heerlijk melancholische, melodieuze metal met mooie, weliswaar wat klagerige, zang. Een wat lichtere sound als van Katatonia: zo kan je die band goed typeren. Mooie zweverige gitaar riffs, heerlijke percussie en toch wel zeer goede zang in zeven prima nummers gegoten en met een uitmuntende productie. Deze band en dit genre is in België mogelijks wat onbekend en ondergewaardeerd en dit is spijtig want Foscor is wel een heel goede band. Ondanks de melancholische en soms donkere sound is hun muziek wel heel aangenaam en licht verteerbaar om naar te luisteren. Je wordt er zeker niet zwaarmoedig van. Integendeel, dit is echt muziek om in alle rust te beluisteren en alle facetten van dit album te ontdekken. Bij elke luisterbeurt wordt dit album beter en beter.

Bart Verlinde (85)

Season Of Mist SOM 523

Tracklist: 1. Laments 2. Els Colors del Silenci 3. Malson 4. Secrets 5. Cel Rogent 6. Cançó de Mort 7. L’Esglai