Equilibrium: Renegades

Het Duitse Equilibrium werd in 2001 opgestart als een epic folk metal band. Het gezelschap zette zich al vlug door en dankzij Duitstalige teksten konden ze, zeker in het thuisland, al vlug een schare fans aan zich binden. Ik zag de band voor het eerst in 2013 – het gezelschap had toen reeds drie full-albums op de markt – en was danig onder de indruk. In 2014 was er album nummer vier (‘Erdentempel’), gevold door ‘Armageddon’ (2016) en telkens leek de band zijn grenzen te verleggen. Het gegeven folk werd meer en meer uitgewist voor een meer symfonische sound. Of de talrijke wijzigingen in de line-up daar mee te maken hebben, laat ik hier in het midden – enkel René Berthiaume is nog over van de originele line-up. Ook op gebied van teksten verschoof de aandacht van zo goed als uitsluitend Duitstalige teksten naar, en op dit album valt het erg op, bijna allemaal Engelstalige teksten. Maar er zijn nog andere belangrijke verschuivingen in de sound waar te nemen. Zo is de inbreng van keyboards en andere elektronica nog groter geworden en worden de zware diep vocalen van Robse afgewisseld met cleane vocalen van bassist Skar. Het eindresultaat doet me zelfs even denken aan een zwaardere versie van Amaranthe (vooral ‘Path Of Destiny’, maar ook ‘Kawaakri – The Periphery Of The Mind’ en ‘Hype Train’ hebben dat aanstekelijke en dansbare karakter), terwijl ik nog maar weinig terug vindt van de epische folk metal (een sporadisch fluitje zoals in ‘Moonlight’ is toch veel te weinig) waarmee ik kennis maakte met Equilibrium. Klinkt dit daarom minder goed? Nee, eigenlijk niet, maar wel volledig anders en het is toch opnieuw wennen. Toch moet ik, na een aantal stevige luistersessies, besluiten dat dit toch wel een enorme stap in een andere richting is geworden. En, heel eerlijk, … ik mis duidelijk de folk elementen die de band in het begin meer gebruikte. Maar misschien is dit wel een logische stap en is dit de sound die ervoor zorgt dat een pak meer muziekliefhebbers vallen voor Equilibrium.

Luc Ghyselen (75)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Renegades – A Lost Generation 2. Tornado 3. Himmel Und Feuer 4. Path Of Destiny (feat. The Butcher Sisters) 5. Moonlight 6. Kawaakari – The Periphery Of The Mind 7. Final Tear 8. Hype Train (feat. Julie Elven) 9. Rise Of The Phoenix