Entombed A.D.: Bowels Of Earth

‘Bowels Of Earth’ is het derde full-album van Entombed A.D., een death metal gezelschap opgestart in 2014 nadat strubbelingen in Entombed voor een aantal heren het afscheid betekende van die band. Vocalist LG Petrov, bassist Victor Brandt, gitarist Nico Elgstrand en drummer Olle Dahlstedt hadden immers allen een verleden bij die band, maar kozen ze ervoor om dit niet aan hun hart te laten komen en verder te gaan onder de naam Entombed A.D.. Het debuut, ‘Back To The Front’ (2014), werd reeds lovend ontvangen en ook opvolger ‘Dead Dawn’ (2016) was een daverend schot in de roos. Met ‘Bowels Of Earth’ gaan de heren op hun elan verder: stevige, krachtige en agressieve “old school” death metal. Toch is er nu ook een kleine wijziging gebeurd tijdens de opnames van dit derde werkstuk, daar ook tweede gitarist Guilherme Miranda nu op dit album te horen is. Het zorgt ervoor dat het gitaarwerk voller klinkt en iets met iets meer aandacht gaat lopen dan voorheen het geval was. Toch ligt de focus niet enkel op gitaargeweld, daar ook de pompende basslijnen, de stevige drumstructuren en de uiterst brutaal en agressief klinkende vocalen van LG Petrov hun zegje hebben. Het geheel is een “take no prisoners”, brutale death metal schijf geworden waarin toch ook ruimte is voor melodie. ‘Bourbon Nightmare’ zet je mits de rhumba klanken van de intro even op het verkeerde been, terwijl het schuimbekkende, furieuze ‘Worlds Apart’ een van onze favorieten is. Verrassend is ook hun keuze voor Hank Williams’ ‘I’ll Never Get Out Of This World Alive’, maar het werkt wel en deze gedreven uptempo versie verdient het ook om gehoord te worden. Echt vernieuwend is dit derde werkstuk van Entombed A.D. natuurlijk niet geworden – we hadden dat ook niet echt verwacht –, maar wij hebben alvast genoten van de tien brutaal klinkende death metal tracks, zodat dit een mooie aanvulling is geworden op de discografie van dit gezelschap.

Luc Ghyselen (85)

Century Media

Tracklist: 1. Torment Remains 2. Eliminate Them 3. Hell Is My Home 4. Bowels Of Earth 5. Bourbon Nightmare 6. Fit For A King 7. Worlds Apart 8. Through The Eyes Of Gods 9. I’ll Never Get Out This World Alive 10. To Eternal Night