Sinner: Santa Muerte

‘Santa Muerte’ is het nieuwe album van het Duitse Sinner, een hard rock / heavy metal band die in 1980 werd opgestart door bassist / vocalist Mat Sinner. Je kan dus stellen dat Sinner een huis van vertrouwen is. En toch zijn er dit keer wat ingrijpende wijzigingen in de sound van Sinner te melden. Voor het eerst worden immers vrouwelijke vocalen opgediend daar ene Georgia Colleluori, die Mat leerde kennen tijdens de “Rock Meets Classic”-tournee. Georgia is meteen de lead vocaliste voor opener ‘Shine On’, een stevige en gedreven opener die zowel kracht als melodie uitstraalt. ‘Fiesta Y Copas’ ken je misschien al: het nummer is de eerste single waarvan een video op het wereldwijde web te vinden is en waar Ronnie Romero als gast vocalist te horen is. Een pulserende basslijn en een refrein met wat Spaanse tekst zijn de opvallendste ingrediënten. Een pulserende bass opent ook het titelnummer, dat verder best aanstekelijk verder rockt met mannelijke vocalen (Mat). We zijn pas drie nummers ver en we hebben al drie verschillende vocalisten aan het werk gehoord. ‘Last Exit Hell’ is dan weer een duet met Mat en Georgia. Het nummer wordt aan een strak en gedreven tempo afgewerkt en zorgt er zo voor een pak een pak energie vrij komt. Voor ‘What Went Wrong’, dat een licht Iers (lees Thin Lizzy) accentje meekrijgt, werd beroep gedaan op vocalist Ricky Warwick (Thin Lizzy, Black Star Riders). De vocalen van Georgia staan weer prominent in de spotlight tijdens ‘Lucky 13’, een energiek en gedreven nummer dat opnieuw aanstekelijk klinkt. Tijdens ‘Death Letter’, een cover van bluesicoon Son House, komt een laatste gast opdraven: gitarist Magnus Karlsson (Primal Fear, Allen / Lande), maar het zijn de schitterende vocalen van Georgia die met de meeste aandacht gaan lopen, al mag het bluesy gitaarwerk ook gehoord worden. Dit is een diep intense vertolking waarvan de haartjes op je armen recht komen en die aantoont wat een enorme stem Georgia wel heeft. Mat neemt vocaal weer over tijdens ‘Craving’, een mooi rockend nummer met bluesy randje en met een catchy refreintje dat je zo kan meebrullen. Thin Lizzy lijkt weer niet veraf. ‘The Wolf’ krijgt weer vrouwelijke vocalen die zowel krachtig klinken als een bluesy soulvolle ondertoon meekrijgen. Mannelijke vocalen nemen over tijdens het refrein, dat opnieuw gemakkelijk mee te brullen is. ‘Misty Mountain’ gaat verder de bluesy kant op en de echt wel knappe vocalen van Georgia worden opnieuw ten volle uitgespeeld. Een knappe, maar best wel stevige ballade is het eindresultaat. Het gedreven en energiek ‘The Ballad Of Jack’ volgt. Opnieuw is het de stem van Georgia die met de meeste aandacht gaat lopen. Ze wordt, opnieuw tijdens het refrein wat ondersteund door Mat. ‘Stormy Night’ opent met fluit zodat we opnieuw richting Thin Lizzy op gaan. Het zorgt voor een mooi melodieus rockend nummer waar Georgia en Mat de vocalen eerlijk verdelen. Ook het folky opzwepende intermezzo ademt invloeden uit van Thin Lizzy. Met ‘Sorry’ eindigt dit album. Het is een zeemzoete ballade geworden die zo op een “knuffelrock”-cd kan met vocalen in duet vorm en zelfs een achtergrond koortje. Sinner slaat met deze ‘Santa Muerte’ duidelijk een nieuwe weg in door de vocale inbreng van Georgia. We zijn benieuwd of de fans deze richting willen inslaan. Voor ons mag het alvast, al zouden wij dan haar vocalen nog meer op de voorgrond willen horen.

Luc Ghyselen (75)

AFM Records

Tracklist: 1. Shine On 2. Fiesta Y Copas 3. Santa Muerte 4. Last Exit Hell 5. What Went Wrong 6. Lucky 13 7. Death Letter 8. Craving 9. The Wolf 10. Misty Mountain 11. The Ballad Of Jack 12. Stormy Night 13. Sorry