Eclipser: Pathos

Eclipser, uit het Canadese Ottawa, Ontario bouwt sinds 2017 aan een muzikale carrière die de heren voorlopig doorbrengen als blackened death metal act. In dat eerste jaar was er reeds een demo en vorig jaar zorgde het gezelschap voor een single. Nu komt het vijftal – Francesco Falsetto (vocals), Ryan Menard (gitaar, vocals), Christian Beaupré (gitaar), Chris Joyal (drums) en Seb Choquette (bass) – eraan met een eerste full-album. ‘Pathos’ telt zeven tracks die mooi in het vakje blackened death metal passen. Dan weet je ook meteen dat teergevoelige zieltjes hier in een wijde boog omheen zullen trekken. Eclipser windt er dan ook geen doekjes rond: met gaat vol duisternis furieus, agressief en dreigend te keer. Vanaf opener ‘On Mournful Waves Of Eternal Dusk’ zet het vijftal er drastisch de beuk: je wordt bij de keel gegrepen en de heren zijn niet van plan om een duimbreed toe te geven, laat staan los te laten. Zelf zijn we niet zo’n fan van de krijsende vocalen van Fransesco, al kunnen die er eigenlijk wel mee door, maar die worden sporadisch wat ondersteund door de rauwe, diepe vocalen van Ryan, en die vinden we eigenlijk beter passend. Maar dit weegt absoluut niet op tegenover de krachtige, energieke en gedreven sound die de heren neerzetten. Nee, met de nummers op ‘Pathos’ heeft het kwintet zeker het warme water niet opnieuw uitgevonden, maar elk nummer, en het volledig album trouwens, kan zijn mannetjes staan naast albums van bands die al een tijdlang actief zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat Eclipser het in zich heeft, als ze hun carrière stap voor stap opbouwen, tot iets groots in staat zijn. ‘Pathos’ is immers een debuut dat, zeker als je fan bent van het (sub)genre, kan bekoren. Nee, absolute top is het niet, maar Eclipser zit duidelijk op de goede weg.

Luc Ghyselen (85)

Noise Salvation Records

Tracklist: 1. On Mournful Waves Of Eternal Dusk 2. Coagulation 3. The Key Of Grievous Calamity 4. Dismal Luminaries 5. Cruel Is The Light To Thee 6. Sorrow Spirals 7. Pathos