Excalion: Emotions

Sinds 2000 timmert het Finse melodic power metal gezelschap Excalion aan een muzikale carrière. Het nieuwe ‘Emotions’ is intussen het vijfde full-album geworden van deze Finnen, die je waarschijnlijk het best kan gaan vergelijken met hun landgenoten van Sonata Arctica. Toch klinkt Excalion natuurlijk anders: het stem timbre van Marcus Lång klinkt immer anders dan het timbre van Tony Kakko. Maar ook instrumentaal klinkt deze Excalion toch anders, al zijn er natuurlijk ook een aantal raakvlakken. ‘Emotions’ telt tien knap gearrangeerde nummers die samen goed zijn voor bijna drieënvijftig minuten melodic power metal. En dan weet je bijna wat je kan verwachten: een sterke vocale prestatie, goede composities, een stevig tapijt van keyboards die zowel voor ondersteuning zorgen als heel wat ruimte in de spotlight opeisen, mooi gitaarwerk dat vooral in de solo’s tot zijn volle recht komt, en bijpassende drumpatronen en basslijnen. Dit alles is hier voorradig zodat we aanstekelijke en toegankelijke nummers te horen krijgen. De vocalen klinken krachtig en hebben een licht rauw randje, iets wat we wel weten te appreciëren. De gitaarsolo’s zijn vingervlug en flitsend en gaan vaak in duel met de toetsen om uit te maken wie het meest in de spotlight komt te staan. En … toch blijven we wat op onze honger zitten: we hebben de indruk dat Excalion niet echt iets toevoegt aan de honderden nummers die er reeds in het (sub)genre te vinden zijn. Ja, het geheel krijgt een pak vaart mee, al komt er natuurlijk ook een stevige power ballade langs, maar het doet ons een stuk minder dan we vooraf verwacht hadden. Of liggen onze verwachtingen nu te hoog? We gaan dit nieuwste werkstuk van Excalion zeker niet minimaliseren, maar we gaan het, honderd procent zeker, ook niet uitroepen tot een “must have”-album. Laten we het dus maar houden bij “niet slecht, maar …”.

Luc Ghyselen (70)

Scarlet Records SC 362-0

Tracklist: 1. Trust 2. Sunshine Path 3. Lost Control 4. Solitude 5. Nightmariner 6. The Golden Horde 7. I Left My Heart At Home 8. The Mercy Racers 9. Callsigns 10. Deep Water