Unruly Child: Big Blue World

Unruly Child is een Amerikaanse hardrockband. Alhoewel de ene bron de andere tegenspreekt, zou de band in 1991 opgestart zijn. In elk geval is deze melodieuze rock / AOR band geen onbekende. Ze brachten in de voorbije jaren enkele opmerkelijke albums uit, waarmee ze telkens positieve reacties van kregen. De band houdt er even mee op als zanger Mark zijn transformatie naar Marcie publiek maakt. Gitarist Bruce Gowdy gaat echter met Stone Fury en World Trade verder en Guy Allison vervoegt de Doobie Brothers als hun keyboardspeler. Een tijdje later krijgen we een reünie en sedert enkele jaren is de line-up stabiel onder de vorm van zangeres Marcie Free, gitarist Bruce Gowdy, keyboardspeler Guy Allison, bassist Larry Antonino en drummer Jay Schellen. Met de klassiek klinkende ‘Living In Someone Else’s Dream’ start het album verrassend goed. De eighties rock bevat veel keyboard en dat gaat er zoetjes in. Het nummer bevat zowel vocaal als op gitaar enkele aangename verrassingen, dit op een lekker ritme. Door het tempo een klein beetje terug te schroeven, springen we een tiental jaar terug met ‘All Over The World’. De backingvocals zorgen voor een seventies sfeertje, al klinkt alles bombastischer, een stuk ruiger maar ook melancholischer. ‘Dirty Little Girl’ is zo’n nummer dat weinig te verbergen heeft. Je krijgt, zonder omwegen, wat je hoort. ‘Breaking The Chains’ is meer relaxed met een snuifje progressieve rock. Knap vakmanschap is ook in de ballad ‘Are These Words Enough’ te vinden. Goed opgebouwd en onderlegd nummer met vocaal veel melodieën en emotie in de gitaar- en hammondlijnen. Ook het fris klinkende ‘Will We Give Up Today’ is een van de betere nummers op het album. De ballad ‘Beneath A Steady Rain’ zorgt voor een nagenoeg volledige stop. Het komt erg breekbaar en traag op gang met enkel piano en de geweldige vocalen, die het nummer volledig dragen en van kracht voorzien. Als snarenplukker Bruce Gowdy, bassist Larry Antonino en drummer Jay Schellen erbij komen, vloeit het nummer door naar een krachtige ballade. Met een stukje uit de speech “We shall fight on the beaches“ van Winston Churchill start het groovy ‘The Harder They Will Fall’. Opnieuw een mooie combinatie van vocaal werk, enerzijds lead en anderzijds backing. ‘Down And Dirty’ doet het nog eens wat ruiger en ‘The Hard Way’ is de manier waarop het album stomend afgesloten wordt. Met ergens halverwege nog een open intermezzo blijft het nummer verrassend en geeft een goed gevoel. De songs zijn gemiddeld vijf minuten lang, wat een klein uurtje diversiteit in melodic rock oplevert. Marcie’s (voormalig zijn) stem klinkt nog steeds als een klok, waardoor de band niets inboet ten opzichte van toen. Een globaal vrij goed scorend album zonder verrassingen en uitschieters, maar de klasse van Unruly Child wordt bevestigd, ondanks de ruige rit die de band tijdens hun bestaan al gemaakt heeft.

Rocking Klingon (75)

Frontiers Records FRCD 978

Tracklist: 1. Living In Someone Else’s Dream 2. All Over The World 3. Dirty Little Girl 4. Breaking The Chains 5. Are These Words Enough 6. Will We Give Up Today 7. Beneath A Steady Rain 8. The Harder They Will Fall 9. Down And Dirty 10. The Hard Way