Blackwater Holylight: Veils Of Winter

Blackwater Holylight, opgestart in 2016, kon ons, van MUSIKA, begin vorig jaar bekoren met hun titelloze debuutalbum waar de dames hun mix van seventies styled rock, psychedelica, stoner en fuzz presenteerden. ‘Veils Of Winter’ sluit naadloos aan bij dat debuut. De dames zorgen voor acht nummers die een pak rust uitstralen, zodat je dit album gemakkelijk kan gaan beluisteren na een drukke werkdag om volledig tot rust te komen. Het tempo blijft overwegend traag, maar dat zorgt er wel voor dat de nummers gemakkelijk je brein indringen zodat je jezelf overgeeft aan een rustgevende gemoedstoestand. Een ronkende bass en fuzzy gitaren openen ‘Seeping Secrets’ terwijl een hoge, rustgevende stem je naar hogere sferen begeleidt. Meteen een ideale track om bij weg te dromen. ‘Motorcycle’ krijgt wat extra kracht en ook het tempo ligt een ietsje hoger, maar verwacht niet dat je gaat rondscheuren op een snelheidsmotor. Nee, absoluut niet, dit is eerder een gezapig ritje met een motor die al heel wat jaartjes op zijn teller heeft staan en waarmee je het beter rustig aan doet. ‘Spiders’ krijgt een mooi tempo mee met fuzzy klanken en die hypnotiserende vocalen die je bijna in slaap wiegen. Gelukkig is dit niet geval en zorgt het muzikale gedeelte met die psychedelische effecten en wat wisselingen in ritme dat je bij de les blijft. Het tempo gaat er bij momenten bijna volledig uit voor ‘The Protector’, al kent dit nummer nog wat kleine oprispingen op gebied van tempo. Maar dat het nog langzamer kan, bewijzen de dames met ‘Daylight’, een rustig en uiterst zacht verder kabbelend nummer die je zo naar hemelse sferen brengt, en dat zonder geestverruimende middelen. Het tempo gaat wat omhoog voor ‘Death Realms’ dat een zekere duisternis en zelfs wat dreiging oproept. ‘Lullaby’, wat “slaapliedje” betekent in het Nederlands, kabbelt rustig verder. Zelf vallen we er niet van in slaap, maar het zorgt wel voor een pak rust in ons hoofd en in ons gemoed. Het afsluitende ‘Moonlit’ krijgt dan weer iets meer tempo mee, maar sluit dit album al bij al stijlvol maar rustig af. We kunnen dan ook besluiten dat ‘Veils Of Winter’ een heel rustgevend geheel vormt. Indien je een wild en stevig feestje plant heb je dit album alvast niet nodig. Wil je daarentegen volledig tot rust komen, dan kan dit tweede werkstuk van Blackwater Holylight wonderen verrichten.

Luc Ghyselen (75)

RidingEasy Records

Tracklist: 1. Seeping Secrets 2. Motorcycle 3. Spiders 4. The Protector 5. Daylight 6. Death Realms 7. Lullaby 8. Moonlit