Firebreather: Under A Blood Moon

Firebreather, uit Gothenburg, Zweden, is een trio dat zich muzikaal laat gelden aan een mix van stoner metal en doom. De sound van het drietal is log en zwaar en is gebaseerd op riffs, riffs en nog eens riffs. ‘Under A Blood Moon’ is de opvolger van het in 2017 uitgebrachte titelloze debuut. In vergelijking met dat eerste album hoor je hier niet meer drummer van het eerste uur Fredrik Käll, maar wel Axel Wittbeck. Al moeten we stellen dat dit niet echt veel verandert aan de sound van het drietal. Drums en bass (Kyle Pitcher) beperken zich voornamelijk om een uiterst krachtig en stevig fundament neer te leggen voor de loodzware, dreunende riffs van gitarist Mattias Nööjd. Die laatste verzorgt ook de rauwe, knarsende vocalen die, naar onze smaak, wat (te) diep verzonken zitten in de mix. Zes lang uitgesponnen nummers levert het drietal af die nogal monotoon in de oren klinken. Veel variatie in tempo en ritme is er niet te horen (al is dit wat eigen aan het (sub)genre), en dat zorgt er dan ook voor dat onze aandacht nu en dan wat weg drijft. Tijdens afsluiter ‘The Siren’ klinkt de gitaar bij momenten iets frisser, al blijven de riffs loodzwaar en echt wel bovenhand nemen. We moeten dan ook besluiten dat Firebreather een degelijk genre gebonden heeft afgeleverd dat het bij de fans wel goed zal doen, maar dat de heren weinig zullen scoren bij liefhebbers van andere (sub)genres.

Luc Ghyselen (70)

RidingEasy Records

Tracklist: 1. Dancing Flames 2. Our Souls, They Burn 3. Closed Gate 4. Firebreather 5. We Bleed 6. The Siren