5Rand: Dark Mother

5Rand is een jonge Italiaanse groove / death metal band uit Rome. In 2017 verrasten ze ons met debuut ‘Sacred / Scared’ op My Kingdom Records. Bovendien mochten ze mee op toer met Vader en Immolation in het voorjaar van 2017. Naar aanleiding van hun passage in de Kreun te Kortrijk hebben we de band ook aan het werk gezien en het moet gezegd dat ze hun mannetje stonden tussen al het death metal geweld. Frontvrouw en sexy brulboei Julia Elenoir is een innemende persoonlijkheid met de capaciteit om uit te groeien tot een pocket-diva. Veel zal natuurlijk afhangen van de kwaliteit van album nummer twee, ‘Dark Mother’. Vermoedelijk zal dit maar en tussenstop worden op de weg naar eeuwige roem want Time To Kill Records is nu ook niet het meest bekende platenlabel, dus hopelijk zit dit qua promotie en verdeling wel goed, want ‘Dark Mother’ loont wel de moeite. Na intro ‘Collapsing Theory’ krijg je eerste uppercut ‘Embrace The Fury’. Ik weet niet of de tekst over Julia gaat, maar afgaande op de kwaliteit van de zang / grunts en de adembenemende verschijning die Julia is, wil ik gerust wel eens deze Italiaanse furie omarmen. Al vrees ik dat deze innige omhelzing slechts van korte duur zou zijn, aangezien Julia één brok energie is die bovendien de boel nog eens onderschreeuwt dat het geen naam is. ‘Awakening’ is daar een mooi voorbeeld van. Ondertussen was ook al ‘Several Injuries’ de revue gepasseerd. Toepasselijke naam voor een live ervaring misschien; in elk geval een nummer dat mag concurreren met de betere nummers van bijvoorbeeld Arch Enemy. Als ik Alissa was, dan zou ik mijn plaatsje bij Arch Enemy maar goed in het oog houden, want de concurrentie wordt groter. ‘Black Ocean’ dan, een knoert van een song waarbij je spontaan zin krijgt om te gaan moshen. ‘Cold Deception’ is een nummer in de stijl van de vorige, en misschien had hier een stijlwending beter op zijn plaats geweest ten voordele van het variatie-gehalte van dit album. ‘Feel The End’ is een intermezzo. ‘Old Angel Midnight’ is misschien het nummer dat ik liever na ‘Black Ocean’ had gezien in plaats van ‘Cold Deception’. ‘Blind Addiction’ opent beloftevol en ontpopt zich toch een lekker stukje groove metal. ‘Before the Flood’ is een prima nummer, maar heeft een beetje te lijden onder het feit dat de variatie net iets groter mocht zijn op dit album. Een band als Zephyra die gelijkaardig materiaal brengt slaagt daar bijvoorbeeld wel in. Ik denk dat je 5Rand nog wat tijd en krediet moet geven, want op ‘Silent Spring’ slagen ze er dan wel in die spannende avontuurlijke metal te brengen die in deze band sluimert. Aan de andere kant maak ik de bedenking dat een album waar je van het ene zware nummer in het andere zware nummer meegezogen wordt ook wel iets heeft. 5Rand doet geen compromissen, maar vraagt het uiterste van de luisteraar. Als de kwaliteit goed is, dan mag dat. Eigenlijk wil ik Julia en Co zo snel mogelijk terugzien. In mijn dromen omarm ik haar al terwijl ze liefelijk in mijn oor brult. Wat kan het leven toch mooi zijn in metalland. Ik ben zo verliefd / verdoofd. Julia is de moderne versie van een sirene die je langzaam in een roes brult en zingt, én de band … die zorgt voor de gepaste soundtrack.

Frederik Blieck (88)

Time To Kill Records

Tracklist: 1. CollapsingTheory 2. Embrace The Fury 3. Several Injuries 4. The Awakening 5. Black Ocean 6. Cold Deception 7. Feel The End 8. Old Angel Midnight 9. Blind Addiction 10. Before the Flood 11. Silent Spring