Kairos: Queen Of The Hill

Het Zweedse Kairos werd in 2012 opgestart, al kende de band wel een voorgeschiedenis als Furious. Een vier tracks tellende ep, ‘Life On The Edge’ (2013), deed nog niet zoveel stof opwaaien. Beter verging de band met het debuutalbum ‘Wicked Callings’ dat onder andere de aandacht trok van UDO zodat Kairos als support act mee kon op een Russische tournee met UDO. ‘Queen Of The Hill’ lijkt ons het logische vervolg. Het nieuwe album telt acht tracks die samen goed zijn voor zo’n vijfenveertig krachtig en energiek heavy metal plezier. ‘Reckless Dedication’ opent meteen krachtdadig, gedreven en heel snedig. Drums en bass zorgen voor een knappe en solide basis en drijven samen met de energieke en krachtige klinkende riffs het tempo op. Krachtige en toch soepele klinkende vocalen zorgen voor de laatste schakel in het geheel. We zijn al meteen overtuigd van het kunnen van het gezelschap. ‘Strike While The Iron Is Hot’ drukt het tempo, maar blijft krachtig en energiek klinken zonder ook het melodieuze uit het oog te verliezen. Een ronkende bass, de krachtig klinkende vocalen en het best wel inventieve gitaarspel strijden met elkaar om de meeste aandacht. ‘Mr. Nocturne’ steekt er weer vaart achter en opent met flitsend gitaarspel. Een pak tempo en ritmewisselingen volgen elkaar in snel tempo op en zo krijgt deze gedreven en energiek klinkende track een duidelijke progressieve tint met indrukwekkend gitaarwerk als voornaamste ingrediĆ«nt. ‘Silver Heart’ is een stevige power ballade die, naar onze smaak, iets te zeemzoet klinkt tijdens de strofes en dan gelukkig krachtiger uithaalt tijdens het refrein. ‘Japanese Steel’ gaat er weer energiek en gedreven tegenaan en mag je in het vakje ‘heavy metal’ onderbrengen. Naast de toch wel knappe, krachtige vocalen is het opnieuw het schitterende gitaarspel dat ons over de streep trekt. ‘Merciless Domine’ opent met gitaarklanken uit de verte die steeds dichterbij komen en eens de drumpatronen hun opwachting hebben gemaakt, komt er zelfs nog wat extra’s bij. De krachtige vocalen nemen dan de plaats in de spotlight deels over, want net onder de oppervlakte is het schitterende gitaargeweld nog steeds actief om op passende momenten terug over te nemen. Ook nu weer zijn er invloeden uit progressieve metal waar te nemen in het flitsende gitaarwerk en de talrijke tempo en ritmewisselingen. ‘Enchanted Age’ opent gevoelig met mooie vocalen en akoestisch gitaar getokkel om dan krachtig en gedreven verder te gaan met opnieuw mooie wisselingen in tempo en ritme. Vooral de drumpatronen zorgen voor een mooi intervalspel, maar dan doen we de knappe riffs en de sterke vocalen oneer aan. Een break, met akoestische gitaarwerk en spoken word, zorgt voor extra aandachtspunt. Bemerk ook de stuwende basslijnen in het tweede deel van het nummer. Het titelnummer mag dit tweede album afsluiten. We horen pulserende bassen, sterke drumpatronen, inventief technisch hoogstaand gitaarwerk en vocalen die niet zouden misstaan bij speed metal bands. Ja, Kairos zorgt voor een heel knap album waar wij persoonlijk enkel ‘Silver Heart’ zouden uit weg laten, maar eigenlijk is dit een beetje aan muggenzifterij doen. De overige tracks zijn stuk voor stuk meer dan uitstekend en vooral het technische hoogstaande gitaarwerk verbaast ons keer op keer opnieuw. We moeten dan ook besluiten dat Kairos met dit tweede album bewijst klaar te zijn voor een stap hogerop. Hopelijk kunnen ze dan ook al meteen op tournee want, zoals ze zelf tijdens een van hun songs zeggen, je moet het ijzer smeden terwijl het heet is.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Reckless Dedication 2. Strike While The Iron Is Hot 3. Mr. Nocturne 4. Silver Heart 5. Japanese Steel 6. Merciless Domine 7. Enchanted Age 8. Queen Of The Hill